3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno żytni


Wydrukuj:
4

Składniki

Chleb pszenno żytni

  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 500 g wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej, opcjonalnie
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 porcje oliwy z oliwek, lub masło do natłuszczenia formy
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Chleb pszenno żytni
  1. Do naczynia miksującego włożyć 25 g. pokruszonych drożdży,
    dodać 2 łyżeczki cukru i 500 g. wody.
    Podgrzewać 3 min/37°C/obr.1.
  2. Dodać 500 g. mąki pszennej, 50 g. mąki żytniej,
    20 g. oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soli.
    Wyrobić 2 min/Ciasto.

  3. Zostawić do wyrośnięcia w naczyniu miksującym na ok.15 min.


  4. Zamieszać 30s./Mieszanie
  5. Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na kolejne
    15 min.
  6. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy(keksówki),przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.15min. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
  7. Piec ok 45 min.(180°C).
    Podawać po ostudzeniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zmieniłam troszkę proporcje i rodzaj mąki ....

    Zgłoszony przez Matunia1 na maja 15, 2023 at 00:31.

    Zmieniłam troszkę proporcje i rodzaj mąki . Daję 450g mąki pełnoziarnistej i 150g mąki żytniej oraz nie dużą łyżkę octu .Jako dodatki dodaję słonecznik i siemie lniane .Proszę zaryzykować i spróbować . U mnie chlebek kazdy chwali a jak dla mnie pychotka . Pozdrawiam .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest prosty i super

    Zgłoszony przez Bielas350 na lipca 23, 2021 at 12:38.

    Jest prosty i super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • margolcik: Dziękuję za komentarz.Też korzystam...

    Zgłoszony przez Jacula na kwietnia 26, 2020 at 20:34.

    margolcik: Dziękuję za komentarz.Też korzystam z tego przepisu często i cieszę się że udało się zaadoptować go do Thermomixa. Jeszcze większa radość że Tobie również smakuje Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Korzystam ostatnio często z tego przepisu,...

    Zgłoszony przez margolcik na kwietnia 25, 2020 at 16:56.

    Korzystam ostatnio często z tego przepisu, dodaję czarnuszki, chleb zawsze wychodzi smacznySmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Własnie piekę.... wygląda pięknie.

    Zgłoszony przez Lucy65 na kwietnia 22, 2020 at 12:19.

    Własnie piekę.... wygląda pięknie.Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super

    Zgłoszony przez Bielas350 na kwietnia 11, 2020 at 14:19.

    Super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze