3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa dyniowa krem z gałką muszkatołową


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 5 g Imbiru w korzeniu, Obrany i przekrojony na 3
  • 100 g cebuli, Pokrojonej w ćwiartki
  • 40 g masła
  • 600 g Dyni mrożonej lub świeżej, Pokrojonej w kawałki
  • 100 g marchewki, Pokrojonej w kawałki
  • 400 g ziemniaków, Pokrojonych w kawałki
  • 1/2 łyżeczki Wędzonej słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 500 g wody
  • 1 -2 łyżeczki soli
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g mleka 3,2%
  • 1 szczypty gałki muszkatołowej mielonej
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wkładamy imbir oraz cebulę, zakładamy pokrywkę 5sek/obr5. Szpatułką ściągamy składniki ze ścianek naczynia.
  2. Dodajemy masło, zakładamy pokrywkę 3min/110°C/obr2.
  3. Dodajemy dynię, marchewkę oraz ziemniaki. Zamykamy pokrywkę 25sek/obr5. Mieszamy szpatułką aby wypuścić powietrze po czym dodajemy przyprawy: wędzona paprykę, curry, pieprz, 1 łyżeczkę soli.
  4. Wlewamy wodę oraz 50g śmietany oraz 50g mleka. Zakładamy pokrywkę 30min/100°C/obr1
  5. Dodajemy pozostałą sól od 1/2 do 1 łyżeczki w zależności od preferencji smakowych oraz szczyptę gałki muszkatołowej.
  6. Dodajemy 50g śmietany oraz 50g mleka. Zamykamy pokrywkę 45sek/obr7.Podajemy z grzankami lub paluchami
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Konsystencja może się różnić w zależności czy używamy świeżej czy mrożonej dyni. W przypadku świeżej dyni można dać jej mniej a więcej wody. W tym przepisie została użyta mrożona dynia. Zupa jest gęsta i kremowa.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zupka pzepyszna, kremowa, konsystencja idealna. Ja...

    Zgłoszony przez Lucyna11 na listopada 12, 2020 at 18:29.

    Zupka pzepyszna, kremowa, konsystencja idealna. Ja robiłam z dyni mrożonej hokkaido, dodałam śmietany kwaśnej. Polecam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze