PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
buchty czyli kluski na parze
- 500 g mąki
- 2 jaja kurze
- 20 g cukru
- 30 g drożdży
- 230 g mleka
- 60 g masła
- szczypta soli
sos truskawkowy
- 1 łyżeczek cukru waniliowego, wykonany w TM
- 1 opakowania śmietany 18 % gęstej lub jogurtu naturalnego
- 800 g kefiru
- 100 g cukru
- 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
1. Gdy ciasto podwoi swą objętość, formujemy natłuszczoną lub obsypaną mąką ręką kluski wielkości pączków, układamy na varomie posmarowanej lekko olejem. Pozostawiamy jeszcze do wyrościęcia.
2. Do naczynia miksującegi wlewamy 500 g wody. Nakładamy varomę i gotujemy 14 minut./varoma/obr.1.
3. Kluski podajemy polane sosem truskawkowym. Można równiez podać je polane sosem jagodowym, stopionym masłem, posypane cynamonem lub wytrawnie z pieczenią i sosem.
Smacznego!!!
1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko dodajemy drożdże, cukier, masło mieszamy 3 min./37 stopni./obr.1.
2. Dodajemy mąkę, jaja, sól wyrabiamy ciasto 3 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
3. Przekładamy ciasto do miski i zostawiamy do wyrośniecia na 30 minut.
4. Gdy ciasto podwoi swą objętość, formujemy natłuszczoną lub obsypaną mąką ręką kluski wielkości pączków, układamy na varomie posmarowanej lekko olejem. Pozostawiamy jeszcze do wyrościęcia.
5. Do naczynia miksującegi wlewamy 500 g wody. Nakładamy varomę i gotujemy 14 minut./varoma/obr.1.
6. Kluski podajemy polane sosem truskawkowym. Można równiez podać je polane sosem jagodowym, stopionym masłem, posypane cynamonem lub wytrawnie z pieczenią i sosem.
Smacznego!!!
Myjemy naczynie i wycieramy do sucha
1. Do naczynia wkładamy cukier, zmielić 6s/obr.10
2. Dodajemy truskawki 10s/obr.8, truskawki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia
3. Dodać pozostałe składniki 30s/obr.5, przelewamy do kompotierki lub dzbanka
Myjemy naczynie
Gotowanie klusek na parze
cisato na buchty
sos truskawkowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Z tej porcji ciasta wychodzi 10 dużych klusek.
Pamiętać należy o natłuszczeniu varomy przed gotowaniem, inaczej buchty się przywrą.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzA mnie coś nie wyszło, kluski po "ugotowniu" są...
A mnie coś nie wyszło, kluski po "ugotowniu" są strasznie klejące, mogłyby robić za ciastoline. Nie wiem co zrobiłam źle..
Przepis super, ale jako całkowicie początkujący...
Przepis super, ale jako całkowicie początkujący kucharz wrzuciłem za dużo klusek na raz do Varomy i oczywiście ulepiłem za duże kulki Trzeba było poprawić
Bardzo dobre ale musiaam dodac wiecej maki bo...
Bardzo dobre ale musiaam dodac wiecej maki bo ciasto bylo zbyt klejace .Bede wracala do tego przepisu .
Kapitalny przepis- bułeczki zniknęły bardzo...
Kapitalny przepis- bułeczki zniknęły bardzo szybko z talerzow. Napewno będziemy wracać często do tego przepisu. Bułeczki są pięknie wyrośnięte, jędrne i bardzo smaczne.
Trochę więcej maki
Trochę więcej maki
Pychota
Pychota
Małżonek ocenił 10/10 szybkie, proste i...
Małżonek ocenił 10/10 szybkie, proste i smaczne
bardzo dobry przepis Testowałam inne i z tego...
bardzo dobry przepis Testowałam inne i z tego wyrastają największe. Zdecydowanie polecam. Na pewno bedę wracała do tego przespisu nie jeden raz
Proste i pyszne, zarówno w wersji wytrawnej, jak...
Proste i pyszne, zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko polecam
Dzieci szczesliwe
Dzieci szczesliwe
przepyszne kluski a sos mega, warte uwagi
przepyszne kluski a sos mega, warte uwagi
kluski pycha. Podalam z sosem z jagod.
kluski pycha. Podalam z sosem z jagod.
:cooking_1Sos truskawkowy super ,Kluski sa...
"Blokada naczynia miksującego" :cooking_1Sos truskawkowy super ,Kluski sa przepyszne
super, a sos- pycha!
super, a sos- pycha!
PYCHOTA WYROSLY MEGA DUZE
PYCHOTA WYROSLY MEGA DUZE
Bardzo dobre, robiłam wczoraj
Bardzo dobre, robiłam wczoraj i wszystkim bardzo smakowały, naprawdę polecam a mam troszkę wybredną rodzinkę, muszę wymyślać ciągle coś żeby im smakowało. Bardzo dziękuję za przepis.
Dziś będą na obiadek;)
Dziś będą na obiadek
Pyszne kluski . Polecam
Pyszne kluski . Polecam
Kluski sa przepyszne. Ciasto
Kluski sa przepyszne. Ciasto bylo dosc klejace, wiec dodalam wiecej maki. Polecam!
Jak tak wszyscy polecają to
Jak tak wszyscy polecają to jutro będę robić
Pycha,zarówno sos,jak i
Pycha,zarówno sos,jak i kluchy bardzo dobre
Przepyszne! Moje dzieciaki
Przepyszne! Moje dzieciaki wprost uwielbiają robiłam już trzy razy modyfikujac przepis tzn owoce (truskawkowo-jezynowe oraz z czarnej porzeczki)
Sos truskawkowy super
Sos truskawkowy super
Już drugi raz robię sos
Już drugi raz robię sos według tego przepisu. Smakuje wybornie nie tylko z kluskami na parze, ale podany do makaronu jest godny polecenia. Nadmiar rozcieńczam mlekiem i podaję jako koktajl do picia.
super!
super!
Andzelika
pycha! wyrosły wielkie, aż
pycha! wyrosły wielkie, aż się na Varomie nie zmieściły. następnym razem paruję na 2 rzuty
wyszło super, puszyste i
wyszło super, puszyste i pyszne. można dać trochę więcej mąki, bo ciasto jest dość klejące. mi wyszło 15szt. rozłożyłam ciasto grubości ok 3 cm. i wyciskałam szklanką.
łatwe, proste, nie drogie i
łatwe, proste, nie drogie i smaczne