3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pyszny prosty truskawkowy placek


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 380 g mąki pszennej
  • 250 g masła, w kawałkach
  • 1 łyżka smalcu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 4 żółtka

PIANA Z BIAŁEK

  • 4 białka
  • 220 g cukru pudru
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • wiórki kokosowe
  • 500 g truskawek
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    PIANA Z BIAŁEK:
  1. Do suchego i czystego Blokada naczynia miksującego wlewamy 4 białka i zakładamy motylek. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy (bez założonej miarki) 2 min/obroty 3.5 albo do uzyskania sztywnej piany. Następnie przez otwór w pokrywie naczynia podczas pracy TM stopniowo dodajemy cukier puder. Ubijamy bez założonej miarki 2 min/obroty 3. Pianę przekładamy do miski i wkładamy do lodówki.
  2. CIASTO
  3. Wszystkie składniki do ciasta wrzucamy do Blokada naczynia miksującego. Ustawiamy 30 sekund/obroty 5. Wyjmujemy ciasto z Blokada naczynia miksującego. Z 1/3 ilości ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
  4. Blachę do pieczenia, taką standardową, natłuszczamy i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na spód wykładamy 2/3 ciasta. Na to owoce. W tym przypadku będą to truskawki, ale możecie też spróbować z innymi owocami. Najlepiej pokrojone na pół. Układamy jedną warstwę truskawek. Na truskawki wykładamy wcześniej ubitą pianę z białek. Wyciągamy z lodówki pozostałą część ciasta i tarkujemy na grubych oczkach nad ciastem pokrywając całą blachę.

    Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.

    Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • grzyb374: super, bardzo się cieszę 💚

    Zgłoszony przez Thermoswirka na czerwca 4, 2020 at 00:31.

    grzyb374: super, bardzo się cieszę 💚

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszniutkie, dodalam masla klarowanego wyszedl...

    Zgłoszony przez grzyb374 na czerwca 3, 2020 at 09:45.

    Pyszniutkie, dodalam masla klarowanego wyszedl bardzo maślany smak ciasta kruchego, w jeden dzień placek znikł 😀 polecam i napewno za gości u nas częściej 😍

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze