3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach II


Wydrukuj:
4

Składniki

Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach II

  • mleko, 2/3 szklanki
  • 0,5 wody, szklanki
  • 1 cukru, płaska łyżka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 soli, łyżka
  • 1 Zakwasu, szklanka, aktywnego
  • 8 g świeżych drożdży
  • 2 masła, łyzki
  • 1 jajko
  • 2 śmietany, łyżki,30% tłuszczu
  • 6
    4h 0min
    Czas całkowity 4h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego dać cukier, wodę, mleko i pokruszone drożdże, podgrzewać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól, aktywny zakwas, rozpuszczone masło, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić ciasto w naczyniu miksującym do podwojenia objętości. Potem na lekko oprószonej stolnicy uformować bochenek, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce. Chleb posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym ze śmietaną 30 %, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra-dół). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190ºC, piec jeszcze 20-25 minut. Studzić na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/

*przepis ze strony https://www.mojewypieki.com/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • po co drożdze, skoro jest zakwas, przecież w...

    Zgłoszony przez Lamka na marca 4, 2021 at 17:31.

    po co drożdze, skoro jest zakwas, przecież w zupełnosci wystarczy, aby chlebek pięknie wyrósł. Pytam z ciekawosci

    Lamka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze