Tu jesteś:
4
Składniki
2 litr/litra/litry/litrów
Zupa pieczarkowa z lanym ciastem (kluseczkami)
- 100 g cebuli
- 450 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1,5 litry wody
- 2 łyżeczki koncentrat bulionu, (drobiowy, warzywny)
- 1 marchew, (starta na małych oczkach)
- 100 g śmietany
- 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, (Do smaku)
- 2 łyżki pietruszki
Ciasto
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej, (lub więcej, aby ciasto było nie za rzadkie)
- sól
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę 5s/obr. 5. Zgarnąć ze ścianek. Dodać pieczarki 4s/obr 4. Sprawdzamy czy wszystko się zmiksowało. Jeśli nie to poprawiam kopystka i miksuje jeszcze 2s. Dodaje masło i smażę 7 min/100°C/"Obroty wsteczne" 1. Dodaje wodę, dwie łyżeczki bulionu i marchew. 25min/100°C/"Obroty wsteczne" 1.
- 5min przed końcem gotowania dodaje przyprawę uniwersalna i przygotowuje lane ciasto. Zmniejszam obroty na "Obroty wsteczne" "Mieszanie" i wlewam ciasto. Gotuje chwile aż ciasto będzie pływać. Dodaje pietruszkę i śmietanę
- Smacznego
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Duże pieczarki przekrawam na pół albo na 4. Gdy ktoś lubi bardziej zmiksowane pieczarki wtedy zwiększamy obroty do 5
Gęstą śmietanę rozmieszać z woda lub mlekiem przed dodaniem do zupy
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMożna dodać kilka grzybków suszonych. Smak jest...
Można dodać kilka grzybków suszonych. Smak jest bardziej wyrazisty. Polecam
Bardzo dobra zupka, zamiast kostek dałam...
Bardzo dobra zupka, zamiast kostek dałam koncentrat bulionu , polecam
Dziś są robiłam. Naprawdę wyszła przepyszna,...
Dziś są robiłam. Naprawdę wyszła przepyszna, a nie przepadam za poeczarkową
Rakuś12: bulion drobiowy zrobiony w thermomixie...
Rakuś12: bulion drobiowy zrobiony w thermomixie dziele sobie na kostki w foremce do lodu
Poprawiłam przepis, żeby nikogo nie raziły moje "kostki". Moje kostki trzymam z zamrażarce
Chodzi o kostki drobiowe zrobione w TM, zapewne...
Chodzi o kostki drobiowe zrobione w TM, zapewne autorka przepisu je tak formuje "w kostkę "
Kostki bulionowe.... po co to kupować mając...
Kostki bulionowe.... po co to kupować mając thermomix. Marchewki też nie trzeba trzeć.
Pyszna zupka, dzieci uwielbiają.
Pyszna zupka, dzieci uwielbiają.