3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniki jak alpejskie


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Miękkie, puszyste pierniczki jak alpejskie
  1. Idealne nawet na ostatnią chwilę, nie trzeba czekać aż zmiękną - aromatyczne i pełne smaku od razu po upieczeniu 🍪🍪

    Składniki:
    - 300 g przesianej mąki tortowej,
    - 100 g miękkiego masła,
    - 25 g drożdży,
    - 4 czubate łyżki miodu,
    - 50 g cukru trzcinowego,
    - 2 żółtka,
    - 20 g przyprawy piernikowej (całe standardowe opakowanie),
    - 1 łyżeczka cynamonu,
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

    W naczyniu miksującym umieścić miód, masło pokrojone w mniejsze kawałki i rozdrobnione drożdże. Rozpuścić 4 minuty/40 stopni/obroty 2.
    Następnie dodać cukier trzcinowy, przesianą mąkę, przyprawy, sodę i żółtka. Wyrobić ciasto 1 minuta/ interwał.
    Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wycinać piękne, świąteczne kształty.

    Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odległość pomiędzy pierniczkami gdyż rosną podczas pieczenia) i piec ok. 8-9 minut w temperaturze 180 stopni.
    * im dłuższy czas pieczenia tym pierniczki będą bardziej twarde dlatego polecam krótkie pieczenie podane wyżej tmrc_emoticons.)

    Z podanej porcji wychodzi ok. 50 sztuk pierniczków tmrc_emoticons.)

    przygotowanie na filmiku:
    https://www.youtube.com/watch?v=zXUJKUZNiH8&t=32s
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

najlepszy biały lukier na pierniczki:
- 170 g cukru,
- 1 białko jajek,
- kilka kropel soku z cytryny

Do naczynia miksującego wsypać cukier 20 s/obr. 10.
Założyć motylek, dodać białko i kilka kropel soku z cytryny, ubijać 1 min/obr. 3.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacyjne pierniki. Tak jak podano w przepisie...

    Zgłoszony przez agda na października 14, 2021 at 11:45.

    Rewelacyjne pierniki. Tak jak podano w przepisie po pieczeniu 8 minut super mięciutkie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze