Składniki
ptysie
- 230g wody
- 140 g mąki pszennej
- 100 g margaryny
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
Krem mascarpone
- 300 g serka mascarpone
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki
Krem budyniowy
- 1 budyń śmietankowy
- 0,5 kostki margaryny kasi
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny do smaku
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i sól - gotujemy 3,5 minuty /90 st/ obr 2
dodajemy mąkę i proszek do pieczenia 20 s/obr 4 , odstawić na 15 minut do ostudzenia
przez otwór wrzucać kolejno jajka , mieszać 1 minutę /obroty 4
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy szprycy wyciskać małe ciasteczka, piec w rozgrzanym piekarniku 200 stopni na kolor złoty
śmietanę kremówkę ubijamy przy pomocy motylka 2 minuty/obr 3, następnie przez otwór w pokrywie dodajemy rozmieszany serek z cukrem pudrem i cukrem waniliowym 1 minuta /"Obroty wsteczne" / obr 3
na mleku gotujemy budyń, studzimy
w naczyniu miksującym mieszamy margarynę z cukrem pudrem 1minuta/obr 3, założyć motylek i przez otwór w pokrywie dodajemy ostudzony budyń i sok z cytryny ( do smaku), mieszamy 1,5 minuty obr 2
upieczone ptysie kroimy wzdłuż i napełniamy kremem mascarpone lub budyniowym.
Smacznego
ciasto na ptysie
krem mascarpone
Krem budyniowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzKrem budyniowy za rzadki
Krem budyniowy za rzadki
Pyszne ptysie. Troszeczkę opadły po...
Pyszne ptysie. Troszeczkę opadły po wystygnięciu, ale po naszprycowaniu serkiem mascarpone przybrały na masie Polecam wypróbować
ptysiow jeszzcze nie robialm(ale...
ptysiow jeszzcze nie robialm(ale zrobie)),skorzystalam z kremu mascarpone ,bo potrzebowalam do ciasta,no i stwierdzam ze rewelacja!!!dzieki!!!
krem mascarpone przepyszny ale zrobiłam obr 2....
krem mascarpone przepyszny ale zrobiłam obr 2. dzięki
robilam ptysie z budyniem, wyszly pyszne, jedyny...
robilam ptysie z budyniem, wyszly pyszne, jedyny minus to ze mi opadly ale to z mojej winy i nie wiem co zrobic aby nie opadaly?? moze ktos ma jakis pomysl??
Zrobiłam eklery z tego przepisu, były pyszne ale...
Zrobiłam eklery z tego przepisu, były pyszne ale były gumowe i nie chrupkie. Ktoś może ma jakiś pomysł dlaczego?
Niestety masa ptysiowa nie wyszła kompletnie,...
Niestety masa ptysiowa nie wyszła kompletnie, pierwszy etap do ostygnięcia super, ale po dodaniu 4 jaj katastrofa - ciasto wodniste, a ostygło dobrze, zastanawia mnie ilość mąki, dla mnie conajmniej 60g za mało ??? Wszystko wg przepisu.....szkoda.....
Robiłam z kremem mascarpone -
Robiłam z kremem mascarpone - pycha
zgadzam się. Nie da sie go
zgadzam się. Nie da sie go użyć w ogóle. maskarpone lepszy.
krem budniowy wychodzi bardzo
krem budniowy wychodzi bardzo rzadki.
Ile pieczemy w piekarniku te
Ile pieczemy w piekarniku te ptysie?
Z kremem mascarpone pycha ,
Z kremem mascarpone pycha , znikają w zastraszającym tempie . Teraz zrobie z kremem budyniowym.
Wyszły pyszne :
Wyszły pyszne :
super, choc trzymalam roszke
super, choc trzymalam roszke krocej w piekarniku
Pyszne
Pyszne
Pyszne ptysie. Robiłam wersję
Pyszne ptysie. Robiłam wersję z serkiem mascarpone. Z moimi skromnymi umiejętnościami kulinarnymi robiłam je bardzo długo, ale opłaciło się Cala rodzina zajadała ze smakiem.
Muszę koniecznie spróbować
Muszę koniecznie spróbować
Dorota
Ptysie super!!!I wyszło ich
Ptysie super!!!I wyszło ich bardzo dużo Moje dziaciaki mają frajdę bo mogą samodzielnie nakładać krem(z mascarpone)i polewać czekoladąA ja mogę się spokojnie zająć pierożkami i rybką. Dziękuję za przepis i życzę Smacznych Świąt
musze wypróbować
musze wypróbować
Właśnie zrobiłam ptysie z
Właśnie zrobiłam ptysie z kremem mascarpone, mam tylko pytanie bo po dodaniu do ubitej (na sztywno) smietany mascarpone z cukrem, krem zrobił się trochę żadki, wstawiłam ptysie do lodówki może zgęstnieje Niewiem jaki błąd mogłam popełnić? A może tak miało być?
Kochane dziękuje za
Kochane dziękuje za komentarze ptysie upiekłam w sobotę rano a wieczorem został tylko pusty talerz
Konkurs się skończył a my
Konkurs się skończył a my dalej produkujemy przepisy Super!!! Ilonko, chętnie wypróbuję Twój przepis Już dawno nie robiłam ptysiów i myślę, że rodzinka się ucieszy
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
I my uwielbiamy ptysie :p
I my uwielbiamy ptysie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ilonko bardzo lubimy ptysie i
Ilonko bardzo lubimy ptysie i często je robię z różnymi nadzieniami wypróbuję Twój przepisik bo cały czas robiłam tylko według mojego pozdrowionka ptysie wyglądają smakowicie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ilonko ślinka leci i jak tu
Ilonko ślinka leci i jak tu się odchudzać Pozdrawiam