3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PTYSIE z kremem mascarpone lub budyniowym


Wydrukuj:
4

Składniki

ptysie

  • 230g wody
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka

Krem mascarpone

  • 300 g serka mascarpone
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki

Krem budyniowy

  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 kostki margaryny kasi
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny do smaku
5

Przygotowanie

    ciasto na ptysie
  1. do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i sól - gotujemy 3,5 minuty /90 st/ obr 2

    dodajemy mąkę i proszek do pieczenia 20 s/obr 4 , odstawić na 15 minut do ostudzenia

    przez otwór wrzucać kolejno jajka , mieszać 1 minutę /obroty 4

    na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy szprycy wyciskać małe ciasteczka, piec w rozgrzanym piekarniku 200 stopni na kolor złoty

  2. krem mascarpone
  3. śmietanę kremówkę ubijamy przy pomocy motylka 2 minuty/obr 3, następnie przez otwór w pokrywie dodajemy rozmieszany serek z cukrem pudrem i cukrem waniliowym  1 minuta /Obroty wsteczne/ obr 3

     

  4. Krem budyniowy
  5. na mleku gotujemy budyń, studzimy

    w naczyniu miksującym mieszamy margarynę z cukrem pudrem 1minuta/obr 3, założyć motylek i  przez otwór w pokrywie dodajemy ostudzony budyń i sok z cytryny ( do smaku), mieszamy 1,5 minuty obr 2

  6. upieczone ptysie kroimy wzdłuż i napełniamy kremem mascarpone lub budyniowym.

    Smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Krem budyniowy za rzadki

    Zgłoszony przez moniika67 na listopada 30, 2021 at 08:13.

    Krem budyniowy za rzadki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ptysie. Troszeczkę opadły po...

    Zgłoszony przez oska1990 na grudnia 19, 2018 at 20:38.

    Pyszne ptysie. Troszeczkę opadły po wystygnięciu, ale po naszprycowaniu serkiem mascarpone przybrały na masie tmrc_emoticons.) Polecam wypróbowaćCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ptysiow jeszzcze nie robialm(ale...

    Zgłoszony przez Sylwia2486 na stycznia 2, 2018 at 23:07.

    ptysiow jeszzcze nie robialm(ale zrobietmrc_emoticons.))),skorzystalam z kremu mascarpone ,bo potrzebowalam do ciasta,no i stwierdzam ze rewelacja!!!dzieki!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • krem mascarpone przepyszny ale zrobiłam obr 2....

    Zgłoszony przez karolajna_86 na marca 8, 2017 at 14:43.

    krem mascarpone przepyszny ale zrobiłam obr 2. dzięki tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robilam ptysie z budyniem, wyszly pyszne, jedyny...

    Zgłoszony przez paktoMonika na stycznia 30, 2017 at 23:45.

    robilam ptysie z budyniem, wyszly pyszne, jedyny minus to ze mi opadly ale to z mojej winy i nie wiem co zrobic aby nie opadaly?? moze ktos ma jakis pomysl??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam eklery z tego przepisu, były pyszne ale...

    Zgłoszony przez KasiaHe na stycznia 29, 2017 at 16:02.

    Zrobiłam eklery z tego przepisu, były pyszne ale były gumowe i nie chrupkie. Ktoś może ma jakiś pomysł dlaczego?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety masa ptysiowa nie wyszła kompletnie,...

    Zgłoszony przez Ladybug1980 na stycznia 14, 2017 at 00:14.

    Niestety masa ptysiowa nie wyszła kompletnie, pierwszy etap do ostygnięcia super, ale po dodaniu 4 jaj katastrofa - ciasto wodniste, a ostygło dobrze, zastanawia mnie ilość mąki, dla mnie conajmniej 60g za mało ??? Wszystko wg przepisu.....szkoda..... tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam z kremem mascarpone -

    Zgłoszony przez agniesia528 na września 30, 2016 at 11:32.

    Robiłam z kremem mascarpone - pycha tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zgadzam się. Nie da sie go

    Zgłoszony przez agamr na września 18, 2016 at 10:34.

    zgadzam się. Nie da sie go użyć w ogóle.  maskarpone lepszy. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • krem budniowy wychodzi bardzo

    Zgłoszony przez baranowski na kwietnia 24, 2016 at 12:25.

    krem budniowy wychodzi bardzo rzadki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ile pieczemy w piekarniku te

    Zgłoszony przez DRIADA2013 na kwietnia 21, 2016 at 20:09.

    Ile pieczemy w piekarniku te ptysie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z kremem mascarpone pycha ,

    Zgłoszony przez leon59 na kwietnia 9, 2016 at 21:31.

    Z kremem mascarpone pycha , znikają w zastraszającym tempie . Teraz zrobie z kremem budyniowym.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszły pyszne :

    Zgłoszony przez Marzena2374 na marca 3, 2016 at 21:03.

    Wyszły pyszne : Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super, choc trzymalam roszke

    Zgłoszony przez joooozia na lutego 7, 2016 at 21:35.

    super, choc trzymalam roszke krocej w piekarniku

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez mysza_sz na stycznia 31, 2016 at 12:45.

    Pyszne tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ptysie. Robiłam wersję

    Zgłoszony przez ajako na października 19, 2015 at 10:11.

    Pyszne ptysie. Robiłam wersję z serkiem mascarpone. Z moimi skromnymi umiejętnościami kulinarnymi robiłam je bardzo długo, ale opłaciło się tmrc_emoticons.) Cala rodzina zajadała ze smakiem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszę koniecznie spróbować

    Zgłoszony przez Doda2501 na lutego 4, 2015 at 14:17.

    Muszę koniecznie spróbować Cooking 7

     Dorota

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ptysie super!!!I wyszło ich

    Zgłoszony przez gosiaczekb na grudnia 23, 2014 at 16:53.

    Ptysie super!!!I wyszło ich bardzo dużo tmrc_emoticons.) Moje dziaciaki mają frajdę bo mogą samodzielnie nakładać krem(z mascarpone)i polewać czekoladątmrc_emoticons.-)A ja mogę się spokojnie zająć pierożkami i rybką. Dziękuję za przepis i życzę Smacznych Świąt tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • musze wypróbować

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 26, 2014 at 14:20.

    musze wypróbować tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam ptysie z

    Zgłoszony przez klaudiszja na września 19, 2013 at 17:16.

    Właśnie zrobiłam ptysie z kremem mascarpone, mam tylko pytanie bo po dodaniu do ubitej (na sztywno) smietany mascarpone z cukrem, krem zrobił się trochę żadki, wstawiłam ptysie do lodówki może zgęstnieje tmrc_emoticons.) Niewiem jaki błąd mogłam popełnić? A może tak miało być?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kochane dziękuje za

    Zgłoszony przez ilonaw na kwietnia 10, 2013 at 07:44.

    Kochane dziękuje za komentarze tmrc_emoticons.)  ptysie upiekłam w sobotę rano a wieczorem został tylko pusty talerz Big Smile  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Konkurs się skończył a my

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 9, 2013 at 23:30.

    Konkurs się skończył a my dalej produkujemy przepisy  tmrc_emoticons.D   Big Smile  Super!!!  tmrc_emoticons.) Ilonko, chętnie wypróbuję Twój przepis  tmrc_emoticons.)  Już dawno nie robiłam ptysiów i myślę, że rodzinka się ucieszy  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I my uwielbiamy ptysie :p

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 9, 2013 at 22:45.

    I my uwielbiamy ptysie tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilonko bardzo lubimy ptysie i

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 9, 2013 at 22:01.

    Ilonko bardzo lubimy ptysie i często je robię z różnymi nadzieniami tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D wypróbuję Twój przepisik bo cały czas robiłam tylko według mojego tmrc_emoticons.D pozdrowionka tmrc_emoticons.D ptysie wyglądają smakowicie tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilonko ślinka leci  i jak tu

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 9, 2013 at 21:54.

    Cooking 7 Ilonko ślinka leci  Big Smile i jak tu się odchudzać tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze