3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowo-żytni na żurku


Wydrukuj:
4

Składniki

1100 g

Chleb orkiszowo-żytni na żurku

  • 300 g mąki orkiszowej, chlebowa, typ 750
  • 200 g mąki żytniej, chlebowa, typ 720
  • 50 g mąki żytniej, razowa, typ 2000
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki siemienia lnianego złotego
  • 3 łyżki ziaren sezamu, białego
  • 2 łyżki płatków owsianych, błyskawicznych, lub inne ziarna
  • 7 g suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 300 g wody
  • 200 g zakwasu na żurek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. DoBlokada naczynia miksującego wsypujemy wszystkie ziarna i płatki, dodajemy suche drożdże, cukier, wodę i zakwas na żurek. Mieszamy1,5 min/37st.C/obr1.
    Czekamy 10-15 min. aż drożdże zaczną pracować.
    2. Dodajemy wszystkie mąki, sól i oliwę z oliwek. Wyrabiamy 3 minCiastoprzy użyciu kopystki.
    3. Ciasto zgarniamy ze ścianek naczynia i pozostawiamy na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia.
    4. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na podsypany mąką blat (ciasto klei się do rąk), dalej podsysypując niewielką ilością mąki, formujemy podłużny kształt, wkładamy go do natłuszczonej, foremki 30x11 i rozprowadzamy ciasto do jej kształtu. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia pod brzegi foremki (ok 1 godz.)
    5. Wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (grzanie góra-dół) i pieczemy 40 min. Po tym czasie chlebek wyjmujemy z foremki, zmniejszamy temp. na 170 st.C, nastawiamy termoobieg i dopiekamy 15-20 min. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Dodatki (ziarna+płatki) można zmieniać dowolnie, tak by w sumie było ich 10 łyżek. Chlebek jest pyszny, wilgotny, nie kruszy się.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy można chlebek zrobic z innej mąki?

    Zgłoszony przez henrietta na maja 5, 2018 at 13:47.

    Czy można chlebek zrobic z innej mąki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek przepyszny. Najlepszy ze wszystkich...

    Zgłoszony przez takaMadziulka na kwietnia 22, 2018 at 12:22.

    Chlebek przepyszny. Najlepszy ze wszystkich przepisów, które do tej pory próbowałam. Koniecznie trzeba spróbować! Gorąco polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze