Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Syrop z mniszka lekarskiego
- 150 kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza)
- 300 g wody + dodatkowo 200 g wody
- 1 cytryna (sok)
- 400 g cukru (lub miodu)
-
6
2h 0min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Oczyszczone kwiaty mniszka lekarskiego wkładamy do naczynia miksującego, zalewamy zimną wodą (300 ml) i gotujemy ( 15min | 90 stopni | obr. 2)[/b]
2. Gorący wywar odstawiamy na godzinę, po czym przecedzamy przez drobne sito, dodajemy do niego sok z cytryny, wodę (200 ml) oraz cukier.
3. Całość jeszcze raz mieszamy i gotujemy ( 50min. | temp. 90 stopni | obr. 2 )[/b].
4. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków.
Syrop można stosować 2-3 łyżeczki dziennie. Można go też dodawać do herbaty.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Więcej o mniszku lekarskim:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mniszek_pospolity
PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY: http://www.kielkismaku.pl/?t=przepis&id=101&key=thpp-170509-syrop-z-mniszka
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJak przechowywać taki syrop i jaki termin...
Jak przechowywać taki syrop i jaki termin przydatności ma?
Bodek_B:koniecznie świeży
Bodek_B:koniecznie świeży
mniszek mam by wiey czy moe by suszony
mniszek mam być świeży, czy może być suszony?