3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa krem z białych warzyw


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Zupa krem z białych warzyw

  • 100 g cebuli, Przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g Pora, Pokrojonego w 2cm talarki
  • 30 g masła
  • 400 g ziemniaków, Pokrojonych na kawałki
  • 80 g kalarepy, Pokrojonej na kawałki
  • 80 g selera, Pokrojonego na kawałki
  • 150 g korzenia pietruszki, Pokrojonego na kawałki
  • 750 g wody
  • 1 łyżeczki koncentratu bulionu, Można użyć kostki
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1/3 łyżeczki Papryki słodkiej
  • Szczypta kminu rzymskiego, mielonego
  • 15 g soku z cytryn
  • 1/2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 6
    1h 11min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Zupa krem z białych warzyw
  1. Do naczynia miksującego włóż cebulę i czosnek, rozdrobnić 4s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką. Dodać pokrojony por i 30g masła, dusić 5min/120°C/obr.1.
  2. Do naczynia miksujacego włożyć pokrojone: ziemniaki, kalarepę, seler, pietruszkę. Dodać wodę i kostkę bulionu warzywnego. Gotować 20min/100°C/obr.1
  3. Dodać rożyczki kalafiora, a następnie przyprawy: pieprz, gałkę muszkatołowa, słodką paprykę, import i szczyptę kminu rzymskiego. Następnie wlać wyciśnięty sok z cytryny. Gotować 15min/100°C/obr.1 bez miarki. Użyć osłony przeciw rozpryskiwaniu.
  4. Zupę zmiksować 1min/obr.6 i stopniowo zwiększać do 10. Doprawić do smaku i przemieszać kopystką. Podawać z grzankami lub jako propozycja z kotecikami z czerstwego pieczywa.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zamiast kalarepy można użyć np. ciecierzycy lub białej fasoli, które należy dodać w tym samym momencie co kalafior jeżeli są z zalewy.
Do smaku można dodać 200g serka mascarpone lub śmietanki 30%


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo smaczna, aksamitna zupka. U mnie bez...

    Zgłoszony przez Wiolka71 na lutego 26, 2023 at 11:45.

    Bardzo smaczna, aksamitna zupka. U mnie bez kalafiora bo akurat nie miałam i jest bardziej płynna niż ta która jest na zdjęciu. Jeszcze do tego grzaneczki w kosteczkę z chlebka na oliwie z oliwek z ziołami prowansalskimi. Po prostu samo się je.Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze