3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kruche paszteciki wigilijne


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 200 g masła, pokrojonego
  • 20 g śmietany 12%
  • 1 łyżeczka soli

Farsz

  • 10 g masła
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 350 g pieczarek, oczyszczonych i obranych
  • 1 jajo, ugotowane na twardo
  • 1/2 roztrzepanego jajka, resztę jajka zostaw do posmarowania pasztecików
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 6
    1h 25min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. W Blokada naczynia miksującego umieść wszystkie składniki 3 min /poz Ciasto
    Ciasto przełóż do woreczka foliowego i włóż do lodówki na ok. 30 minut
  2. Farsz
  3. Do Blokada naczynia miksującego włóż surowe jajko 5 s /obr. 6., jajko przelej do miseczki i odstaw. W Blokada naczynia miksującego umieść ugotowane jajko - posiekaj 3 s /obr. 5, przełóż do kolejnej miseczki.
    DoBlokada naczynia miksującego wrzuć masło, cebulę i pieczarki 5 s /obr. 5. Duś wszystko 7 minut Varoma/obr. / poz. 2 - bez miarki. Następnie dodaj jajko ugotowane i połowę jajka surowego rozrzepanego, wsyp pozostałe składniki 10 s /obr. Obroty wsteczne poz. 2.
    Wystudź farsz.
  4. Przygotowanie pasztecików
  5. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na placek ok. 2 mm podsypując delikatnie mąką. Wykrój koła kubkiem o średnicy 10 cm. Na środek nałóż farsz i zawiń do środka jeden bok, posmaruj go roztrzepanym jajkiem i doklej drugi bok, lekko dociskając. Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Blaszkę wstaw do piekarnika na 25-30 minut 180 stopni C. Smacznego tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

W razie potrzeby odlej nadmiar soku z farszu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz