3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
  • thumbnail image 14
  • thumbnail image 15
  • thumbnail image 16
  • thumbnail image 17
  • thumbnail image 18
  • thumbnail image 19
  • thumbnail image 20
  • thumbnail image 21
  • thumbnail image 22
  • thumbnail image 23
  • thumbnail image 24
  • thumbnail image 25
  • thumbnail image 26
  • thumbnail image 27
  • thumbnail image 28
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BUŁKI POZNAŃSKIE


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 1 jajko
  • 155 g mleka 3,2 %
  • 5 g soli
  • 5 g cukru
  • 100 g ciepłej wody (nie wrzątek)
  • 550 g mąki pszennej TYP 480 + ok. 5-10 g do wyrobienia i opruszenia
  • 20 g drożdży świeżych
  • 35 g masła
  • 6
    2h 15min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    1. ZACZYN
  1. Do naczynia miksująego wlać mleko, rozkruszyć drożdże i cukier + szczypta soli. Wymieszać 3 min./37stopni/obr.2. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.

  2. 2. CIASTO I WYRABIANIE
  3. Do zaczynu dodajemy resztę składników. Wyrabiamy 3 min/Ciasto. Sprawdzamy wyrobioną masę. Jeśli się klei dosypujemy 1-2 łyżki mąki i ponownie wyrabiamy 3 min./Ciasto. Gdy masa ładnie odchodzi od brzegów naczynia miksującego, przekładamy ją do misy. Przykrywamy ściereczką/pieluszką i pozostawiamy na 60 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Po godzinie wyciągamy ciasto z miski na opruszony blat. Lekko dłońmi naciskamy, by usunąć nadmiar powietrza - nie wygniatamy.

    Rwiemy kawałeczki i formujemy kuleczki, po czym obtaczamy w mące/opruszamy. Rozkładamy na papierze, który umieszczamy na blaszce piekarnika. Przykrywamy ściereczką/pieluszką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia.

    W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni/termoobieg.

    Następnie nacinamy środki bułek nożem.

  4. 3. PIECZENIE
  5. Do nagrzanego piekarnika wkładamy blachę na której na papierze mamy ułożone nasze bułeczki i pieczemy ok. 15-20 min.

    Przyrumieniamy - jak kto lubi tmrc_emoticons.)

  6. CHRUPKA SKÓRKA, MIĘCIUTKIE I PACHNĄCE W ŚRODKU tmrc_emoticons.) PYCHA

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

SMACZNEGO tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Świetny przepis, pyszne śniadanie. Jestem dumna...

    Zgłoszony przez annalos na kwietnia 5, 2020 at 12:10.

    Świetny przepis, pyszne śniadanie. Jestem dumna ze swoich bułeczek. Dzieci i mąż się zajadają. Dziękuję za przepis, wrócę do niego nie raz. Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Długo sie je robi , są smaczne w dniu upieczenia...

    Zgłoszony przez Idii na marca 31, 2020 at 21:17.

    Długo sie je robi , są smaczne w dniu upieczenia , kamienie mi sie zrobiły już na drugi dzień .

    Pozdrawiam  wszystkich Katarzyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bulbinka:...

    Zgłoszony przez Idii na marca 31, 2020 at 21:15.

    Bulbinka:
    To ich minus , zadługo je się robi i na drugi dzien już nie sa takie smaczne .Ja je nazwałm bułki kolacyjne ,robisz w ciagu dnia w weeked Smiletmrc_emoticons.).

    Pozdrawiam  wszystkich Katarzyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis! Bułeczki są miękkie A...

    Zgłoszony przez Wikib79 na stycznia 22, 2020 at 22:05.

    Super przepis! Bułeczki są miękkie A jednocześnie pożywne; spokojnie można je zjeść nawet 2 dni po upieczeniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Są super, wyrabiam odrazu ciasto i rosną na...

    Zgłoszony przez lukasz_dkl na listopada 24, 2018 at 18:02.

    Są super, wyrabiam odrazu ciasto i rosną na blasze przed pieczeniem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułki rewelacyjne

    Zgłoszony przez iwona761 na października 8, 2018 at 07:01.

    Bułki rewelacyjne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne bułeczki. Polecam.

    Zgłoszony przez ewawkuchni na stycznia 25, 2018 at 11:47.

    Pyszne bułeczki. Polecam. Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bułeczki bardzo dobre

    Zgłoszony przez beakoc na listopada 12, 2017 at 16:40.

    bułeczki bardzo dobre Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne nie zdyy ostygn i ju zniky

    Zgłoszony przez Kuba_83 na czerwca 30, 2017 at 18:56.

    pyszne, nie zdążyły ostygnąć i już znikły tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez dana160 na kwietnia 17, 2017 at 11:15.

    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jeden z moich ulubionych przepisów na...

    Zgłoszony przez avisgor na marca 30, 2017 at 16:59.

    To jeden z moich ulubionych przepisów na pieczywo - dziękuję! Dodaję jeszcze garść ziaren amarantusa - to tak dla odpędzenia wyrzutów sumenia za taką pszenną zwykłą bułę Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mega przepis, mega bulki. Musze popracowac nad...

    Zgłoszony przez Mario Klosiu na stycznia 26, 2017 at 20:37.

    Mega przepis, mega bulki. Musze popracowac nad wielkoscia i ksztaltem bo pierwszy raz wyszly ze tak powiem niewyjsciowo Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam ! bardzo dobre bułeczki !

    Zgłoszony przez MaPio na stycznia 20, 2017 at 18:14.

    polecam ! bardzo dobre bułeczki !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki rewelacja,polecam wszystkim

    Zgłoszony przez wikunio1 na stycznia 17, 2017 at 11:43.

    Bułeczki rewelacja,polecam wszystkimtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję ślicznie za przepis Bułeczki pyszne

    Zgłoszony przez mszagun na stycznia 8, 2017 at 22:25.

    Dziękuję ślicznie za przepis tmrc_emoticons.) Bułeczki pyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny przepis! Pierwsze bułeczki,...

    Zgłoszony przez ircia31 na listopada 20, 2016 at 21:39.

    Rewelacyjny przepis! Pierwsze bułeczki, które mi wyszły takie pyszne tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis

    Zgłoszony przez renawol na listopada 5, 2016 at 20:01.

    Super przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • BULECZKI PIEKLAM WCZORAJ

    Zgłoszony przez FRANCA na października 11, 2016 at 21:13.

    BULECZKI PIEKLAM WCZORAJ PRZEPYSZNE Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Oto bułka poznańska w/g

    Zgłoszony przez Shadow_MW na lipca 31, 2016 at 22:36.

     

    Oto bułka poznańska w/g przepisu AgaOliBe wykonana przez Shadow_MW na TM5. Smak to kwestia gustu ale jak na mój gust fenomenalnie smakuje tmrc_emoticons.) 

    [[wysiwyg_imageupload:2695:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciekawi mnie jak smakuja na

    Zgłoszony przez Bulbinka na czerwca 27, 2016 at 18:36.

    ciekawi mnie jak smakuja na drugi dzień ?

    Chciałabym je teraz upiec ,bo rano wszyscy idziemy do pracy na 6 -tą 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne buleczki! Ciekawe

    Zgłoszony przez ATB na czerwca 14, 2016 at 01:10.

    Rewelacyjne buleczki! Ciekawe jakie beda na drugi dzien. Jak na razie najlepsze jakie kiedykolwiek pieklam. Dziekuje za przepis  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystko super,tylko mnie

    Zgłoszony przez Psyche72 na czerwca 13, 2016 at 19:15.

    Wszystko super,tylko mnie wyszly takie średnie , następnym razem zrobie 10  tmrc_emoticons.p dzieki za przepis,

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie wyjęłam z piekarnika.

    Zgłoszony przez Paula.85 na maja 16, 2016 at 16:50.

    Właśnie wyjęłam z piekarnika. Wyglądają cudnie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułki pierwsza klasa! Pycha! 

    Zgłoszony przez wiolka1985 na maja 8, 2016 at 12:03.

    Bułki pierwsza klasa! Pycha! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki wyglądały

    Zgłoszony przez OlaŁ na kwietnia 8, 2016 at 23:34.

    Bułeczki wyglądały rzeczywiście jak ze sklepu. A smakowały jeszcze lepiej tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bułeczki super pyszne -

    Zgłoszony przez MagdaS1007 na kwietnia 7, 2016 at 10:26.

    bułeczki super pyszne - wszystkim smakowały tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś upiekłam pycha

    Zgłoszony przez Jusiln na lutego 22, 2016 at 19:19.

    Dziś upiekłam pycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zaraz robie na śniadanko dla

    Zgłoszony przez ola12315 na lutego 16, 2016 at 08:00.

    Zaraz robie na śniadanko dla moich łasuchów  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że smakowały

    Zgłoszony przez AgaOliBe na stycznia 30, 2016 at 22:44.

    Cieszę się, że smakowały tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobione i zjedzone od razu

    Zgłoszony przez dorota eremus na stycznia 28, 2016 at 23:47.

    zrobione i zjedzone od razu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję Cieszę się, że

    Zgłoszony przez AgaOliBe na stycznia 27, 2016 at 20:04.

    Dziękuję tmrc_emoticons.) Cieszę się, że smakowały tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepyszne buleczki !!!!!

    Zgłoszony przez Martag81 na stycznia 27, 2016 at 09:42.

    przepyszne buleczki !!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czyli następny ten sam

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 26, 2016 at 13:44.

    Czyli następny ten sam przepis na bułki wrocławskie ups poznańskie tmrc_emoticons.J)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze