3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik Bounty


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Spód ciasta

  • 250 g herbatników kakaowych, z Biedronki
  • 100 g masła

Masa serowa

  • 800 g twarogu sernikowego
  • 200 g sera mascarpone
  • 180 g cukru pudru
  • 5 jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych, + dodatkowa porcja do dekoracji
  • 150 g likieru kokosowego, Malibu

Polewa

  • 1 czekolada deserowa
  • 70 g śmietana, 36% tłuszczu
  • 6
    1h 55min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wiórki kokosowe wsypać do miski i zalać 150g likieru kokosowego odstawić na 30 min.
  2. Herbatniki pokruszyć i wsypać doBlokada naczynia miksującego, dodać 100g roztopionego masła i zmiksować 20 s/obr.8. Całość wsypać na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Wyrównać i lekko ugnieść.
  3. Umyć naczynieBlokada naczynia miksującego, dodać twaróg sernikowy, mascarpone, cukier, jaja, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną.Miksować 3 min/obroty 6.Na 30s przed końcem dodać wcześniej namoczone wiórki kokosowe.
  4. Gotową masę serową przelać na spód z herbatników. Piec w kąpieli wodnej w 170°C, góra-dół przez 1godz.20 min.(na spodzie piekarnika położyć blachę do połowy wypełnioną wodą, a na środkowej umieścić blachę z sernikiem)lub zabezpieczona dobrze folią aluminiową blachę wstawić do blaszki z wodą na srodkowej półce
  5. Do naczyniaBlokada naczynia miksującego włożyć połamaną czekoladę rozdrobnić 10s.obr.8.Zgarnąć kopystką ze ścianek, dodać śmietanę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia 2-3 min/70°C/obr.2. Gdy masa okaże się zbyt gęsta dodać jeszcze odrobinę śmietany. Wymieszać. Przygotowaną polewą polać wystudzony sernik. Udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego .
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto można piec przykryte papierem do pieczenia, wierzch pozostanie wtedy biały. Masę serową można przygotować z samego sera twarogowego, wówczas zamiast 800g dajemy 1kg sera.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smaczny serniczek, szybkie przygotowanie. z braku...

    Zgłoszony przez agda na listopada 17, 2019 at 16:33.

    Smaczny serniczek, szybkie przygotowanie. z braku herbatników zrobiłam biszkoptowy spód ( 2 jajka, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia i łyżka kakao) podpieklam 10 min dopiero wylałam ciasto. Super 👍

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze