3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka bezglutenowa


Wydrukuj:
4

Składniki

16 kawałek/kawałki/kawałków

Szarlotka bezglutenowa

  • 1500 g prażonych jabłek
  • 0,5 laski wanilii
  • 130 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 130 g mąki ryżowej, białej
  • 160 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki z ciecierzycy
  • 1 żółtko
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Szarlotki bezglutenowej
  1. Do naczynia miksującego włóż pokrojoną połówkę laski wanilii, dodaj cukier, zmiel 20s/obr.10.
  2. Dodaj pokrojone masło, mąkę ryżową, mąkę zieniaczaną, moąkę z ciecierzycy, żółtko, proszek do pieczenia, wymieszaj przy pomocy kopystki 25s/obr.5.
  3. 1/3 ciasta uformuj w kulę i włóż do namrażalnika na 45 minut.
  4. Pozostałym ciastem wylep dno formy do pieczenia lub rozwałkuj na papierze do pieczenia. Nakłuj gęsto widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piecz 15 minut.
  5. Na podpieczone ciasto wyłóż prażone jabłka, na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach mrożone ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz 50-60 minut.
  6. Ostudzone ciasto odstaw do ostudzenia, posyp cukrem pudrem i pokrój ostrym nożem. Ciasto bezglutenowe ma to do siebie, że się mocniej kruszytmrc_emoticons.;)
    Smacznego.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Katarzyna1310: w przepisie podana jest ilość...

    Zgłoszony przez Fanka Thermomixa na listopada 23, 2022 at 12:25.

    Katarzyna1310: w przepisie podana jest ilość jabłek już uprażonych. Wymiary blaszki takie orientacyjne to 30x40 cm, to taka duża prostokątnatmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilość jabłek podana jest przed czy po...

    Zgłoszony przez Katarzyna1310 na października 12, 2022 at 11:47.

    Ilość jabłek podana jest przed czy po uprażeniu? Na jaki wymiar blaszki jest przepis?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze