3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczki


Wydrukuj:
4

Składniki

36 kawałek/kawałki/kawałków

Lukier

  • 1 białko z jajka, (takie rozmiar L)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru, (musi być bardzo dobrze zmielony)

Ciasto

  • 1 jajko
  • 120 g masła
  • 200 g miodu płynnego
  • 10 g sody oczyszczonej, (ok. jednej łyżeczki)
  • 30-40 g przyprawy korzennej do pierników
  • 200 g cukru trzcinowego nierafinowanego, (od biedy może być zwykły biały cukier puder)
  • 500 g mąki pszennej
5

Przygotowanie

    LUKIER
  1. Umieść składniki w naczyniu miksującym z motylkiem.Obroty 3-4 / czas ok. 2 min.

  2. PIERNICZKI:
  3. W suchym naczyniu miksującym umieść: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną.(Obroty 6-8 , czas. 10 sek.)

    Dodaj pozostałe składniki: masło, miód, jajko.(Obroty 6-8 , czas. 25-30 sek.)Przy pomocy kopystki wyjmij ciasto, umieść w misce, zawiń folią i umieść w lodówce na około 1h.Z ciasta formuj placki (grubość dowolna zależnie od tego co chcemy uzyskać) , wycinaj pierniczki układaj na blachę pozostawiając małe odstępy między nimi. Jeszcze lekko urosną podczas pieczenia.

     

  4. Pieczemy 10 min w temp. 170stopni. (podczas wypiekania nie można dopuścić aby zbyt mocno się zarumieniły, skarmelizowany miód i cukier może być wtedy twardy i gorzki).

    Pierniczki najpierw będą twarde, po 2-3 dniach nabierają wilgoci.

     

  5. Dekorujemy lukrem , czekoladą i innymi dodatkami.

    Doskonałe w smaku!

    Pierniczki doskonale nadają się też jako element dekoracyjny - stołu wigilijnego, choinki lub jako element dekoracyjnych upominków pod choinką.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto nadaje się też doskonale do dłuższego przechowywania. Misa zawinięta folią z ciastem może w lodówce poleżeć nawet kilka dni.

Pierniczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Trzeba pamiętać tylko żeby przed podaniem ich na stół na dzień wcześniej pozwolić nabrać im wilgoci. Będą smaczniejsze.

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam pierniczki pyszne w smaku!!! idealnie...

    Zgłoszony przez Mariola05 na grudnia 21, 2019 at 11:16.

    Witam tmrc_emoticons.-) pierniczki pyszne w smaku!!! idealnie korzenne tmrc_emoticons.-) Zostawiłam je na noc na blaszce i rano od razu były miękkie tmrc_emoticons.-) Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierniczki wyszły bardzo smaczne. Piekłam w...

    Zgłoszony przez Mirona na października 19, 2016 at 11:01.

    Pierniczki wyszły bardzo smaczne. Piekłam w temp. 180 st. przez 12 minut. Dodałam do ciasta (suchych składników) dwie łyżeczki kakao, żeby miały brązowy kolor bez zbytniego wypiekania.

    Na dzisiaj zostało zdobienie lukrem Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam dziękuję za przepis i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 22, 2014 at 12:21.

    Sam dziękuję za przepis i cenne uwagi, ciasto leżakuje w lodówce tmrc_emoticons.) Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze