3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Konfitura z bananów - jak z Karaibów


Wydrukuj:
4

Składniki

2 słoik/słoiki/słoików

Konfitura z bananów - jak z Karaibów

  • 500 gramów bananów, dojrzałych
  • 200 gramów cukru trzcinowego, nierafinowego
  • 50 gramów cukru żelującego 2:1
  • 1 limonka
  • 1 laski wanilii, można zamiast wanilii dodać ekstraktu waniliowego lub trochę olejku waniliowego
  • 2 łyżki złotego rumu, można dodać ciemnego lub białego, ale prawdziwego rumu - ważne aby był to rum z czciny cukrowej, nie taki z koncentratu z Biedronki
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Konfitura
  1. Do Blokada naczynia miksującego wkładamy banany pokrojone na kawałki 30 sekund/obroty 5
  2. Dodaj cukry, wyciśnij sok z limonki, wanilię i rum.
  3. Ustawiamy 20 minut/100°C/obroty 3 Zamiast miarki na pokrywę stawiamy miskę ze stali szlachetnej
  4. Tymczasem wysterylizuj słoiki na dżemem. Na tą ilość wystarczą 2 słoiki. Po ugotowaniu napełnij słoiki po brzegi, zamknij pokrywkami i odwróć je do góry dnem. Ostudzić przed przechowywaniem w chłodnym miejscu, z dala od światła.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Odnośnie rumu - ja kupuję rum w LeClerc za 28 zł. Nie drogi, a porządny trunek. Nadaje się również do Punch Coco, który Państwu zaprezentuję w osobnym przepisie. Brakowało mi tego smaku w polskich sklepach. Idealne do bułeczki na śniadanko, jako dżemik do naleśników lub do przełożenia ciasta - odrobina Karaibów w naszych domach tmrc_emoticons.) Życzę smacznego!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • jacek-bar: Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia -...

    Zgłoszony przez issay26 na października 20, 2018 at 20:05.

    jacek-bar: Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia - tak jest we francuskim przepisie - ale wydaje mi się, że jest cięższa i jakoś inaczej ciepło się rozkłada. Nie próbowałam z miarką, ale pewnie dużej różnicy nie będzie Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pytanie: Dlaczego miska zamiast miarki ma być...

    Zgłoszony przez jacek-bar na października 18, 2018 at 09:40.

    Pytanie: Dlaczego miska zamiast miarki ma być stawiana na pokrywkę w trakcie gotowania?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ataz: Bardzo się cieszę, że smakuje Na...

    Zgłoszony przez issay26 na października 17, 2018 at 19:30.

    ataz: Bardzo się cieszę, że smakuje Smile Na zdrówko Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Konfitura wyszła przepyszna! Do naleśników...

    Zgłoszony przez ataz na września 27, 2018 at 08:15.

    Konfitura wyszła przepyszna! Do naleśników będzie idealna 🙂 Nie znalazłam cukru zelujacego i dałam konfiturex co sprawiło że jest sztywniejsza. I wyszły mi 4 małe słoiczki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze