Tu jesteś:
4
Składniki
-
6
-
7
Średni
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5
Przygotowanie
-
Składniki:
- 150 g kaszy jaglanej,
- 100 g białej czekolady,
- 150 g wiórków kokosowych (100 g do masy, 50 g do odtoczenia),
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 250 g wody,
- ewentualnie miód lub likier malibu do smaku.
Do naczynia miksującego włożyć białą czekoladę połamaną na kawałki. Zetrzeć 7 sekund/obroty 7, przełożyć do innego naczynia.
Kaszę jaglaną umieścić na sicie, przelać wrzątkiem i przepłukać pod bieżącą wodą następnie włożyć do naczyniamiksującego, wlać wodę, gotować 15 min/100 stopni/obroty 2.
Dodać olej kokosowy, czekoladę, 100 g wiórek kokosowych i ewentualnie 1-2 łyżki miodu, likieru malibu.
Wymieszać 20 sekund/obroty 4.
Poczekać aż masa chwilkę przestygnie, jednak nadal musi być ciepła.
Formować dowolnej wielkości kule i obtaczać w pozostałych wiórkach kokosowych.
Jeśli wiórki nie chcą się przykleić do kuleczek, można je obtoczyć najpierw delikatnie w podgrzanym, rozpuszczonym z odrobiną oleju kokosowego miodzie i dopiero wrzucić do wiórek. Pozostawić do ostygnięcia i schłodzić w lodówce.
Jeśli robimy trufle wielkości orzecha włoskiego powinno wyjść ok. 20 sztuk.
przygotowanie na filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=cXohqGq8DO4
Pyszne, pachnące kokosem pralinki z kaszą jaglaną i białą czekoladą
10
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz