3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PROZIAKI - PROZIOKI - PLACKI SODOWE


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

PROZIAKI

  • 1 łyżeczka soli
  • 370 g zsiadłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 500 g przesianej mąki pszennej
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1.  

    Wszystkie składniki włożyć do Closed lid i zarobić ciasto 1 min / poz. Dough mode.

     

  2.  

    Wyłożyć na stolnicę poprószoną mąką.

     

  3.  

    Podzielić na 4 części.

     

  4.  

    Rozwałkować na placki o wysokości ok. 0,5 cm (może być nawet 1 cm).

     

  5.  

    Pokroić na kawałki o różnej wielkości.

     

  6.  

    Piec na blasze lub patelni bez oleju z każdej strony - do zarumienienia.

     

    Można piec na grillu - trzeba użyć blaszki do pieczenia ciasta.

     

  7.  

    Najlepiej jeść ciepłe proziaki z dodatkiem masła.

    Niektórzy używają masła czosnkowego, masła ziołowego, sera, serka topionego albo miodu, dżemu czy konfitur.

     

    Jeszcze inni jedzą z sosem (np. grzybowym).

     

    Wyśmienicie smakują też bez żadnych dodatków.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Różne informacje na temat proziaków znajdziecie tutaj:

//www.potrawyregionalne.pl/164,6598,PROZIAK__PODKARPACKI_PRZYSMAK_.htm


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • a ile czasu je piec? obracac na druga strone w...

    Zgłoszony przez mhejne na sierpnia 19, 2017 at 10:11.

    a ile czasu je piec? obracac na druga strone w piekarniku?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze