Składniki
6 porcja/porcje/porcji
ZIOŁA DO POSYPANIA ZUPY
- świeży koperek
- świeża natka pietruchy
- Świeży tymianek
DODATKI (OPCJONALNIE)
- grzanki z razowego chleba
- ugotowana kasza jaglana
- ugotowany ryż
ZUPA
- mielony pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki suszonych warzyw (sproszkowanych w Thermomixie), opcjonalnie
- 1 płaska łyżeczka soli
- 10-20 g oliwy, lub klarowanego masła
- 1-2 cm obranego korzenia imbiru
- pół łyżeczki kurkumy, mielonej
- 2 ząbki czosnku
- 100-120 g cebuli
- 900 g ciepłej wody
- 700 g obranych białych szparagów, (2 pęczki)
-
6
50h 0min
Czas całkowity 30h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s/obr.5, składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego
2. dodać oliwę lub masło klarowane, nałożyć miarkę, dusić 3 min/120st/obr.1
3. dodać pokrojone na ok. 3 cm kawałki obrane szparagi (twarde końcówki szparagów należy odrzucić), wodę, sól, kurkumę i pokrojone kawałki imbiru, przykryć miarką i gotować 20-25min/100st/obr.1, jeżeli szparagi będą miękkie po 20 min można skończyć gotowanie
4. dodać startą gałkę muszkatołową , miksować 1 min (przez pierwsze 50 sek/obr.5-6, a następne 50 sek/obr. 8-9)
5. ciepłą zupę przelać do bulionówek, każdą porcję można posypać innymi świerzymi ziołami: zieloną pietruchą, koperkiem lub tymiankiem
6. aby zupa była bardziej sycąca można podawać ją z ugotowaną kaszą jaglaną lub ryżem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Dla smakoszy można dodać 30g śmietany kremówki,co bardzo podniesie smak zupy, ale wtedy już nie będzie to danie wegetariańskie.
Zamiast pieprzu można dodać również sproszkowaną paprykę. Obecność pieprzu lub papryki jest konieczna ponieważ wówczas organizm wchłonie kurkumę .
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobra zupa!
Bardzo dobra zupa!
Nie próbowałam. Te ze słoika
Nie próbowałam. Te ze słoika są już przetworzone, myślę, że się nie nadają.
czy można ewentualnie użyć
czy można ewentualnie użyć szparaków ze słoika? Ktoś może próbowal?
pzrepis koniecznie muszę
pzrepis koniecznie muszę wypróbować
wiesia w
Przypominam tylko, że zielone
Przypominam tylko, że zielone szparagi wystarczy umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Robimy do tak: chwytamy za końce szparaga i wyginamy go w łuk aż do momentu przełamania. Część z kwiatostanem wykorzystujemy do zupy krem. Oczywiście pozostałe lekko zdrewniałe (najlepiej w siateczce) możemy wrzucić do wywaru ale należy wyjąć je przed zmiksowaniem, bo są łykowate.
Ładnie też wygląda gdy parę końcówek z kwiatostanem odetniemy przed z miksowaniem i położymy je na wierzchu kremowej zupki na talerzu.
Pozdrawiam i smacznego
Ja nie dodałam imbiru, bo
Ja nie dodałam imbiru, bo lubię charakterystyczny smak zielonych szparagów. Zatem można.
a może być bez imbiru?
a może być bez imbiru?
Super zupka.polecam I
Super zupka.polecam
I okazuje się że wcale nie trzeba "zagęszczaczy " żeby było kremowo i zdrowo.
Można też na "zielono" czyli z zielonymi szparagami ale wtedy bez kurkumy i koniecznie z łyżeczką masełka prawdziwego dodanego do ostatniego miksowania. Mniam !