3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa krem z pieczonych buraków


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Zupa krem z pieczonych buraków

  • 950 g upieczonych buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • 290 g jabłek, (obranych, pokrojonych na kawałki)
  • 1 kostka rosołowa warzywna, (można pominąć)
  • 250 g gorącej wody
  • 1/2 cytryny, (trzeba z niej wycisnąć sok)
  • 1 szczypty soli i pieprzu
  • 8 czubatych łyżeczek śmietany 12%, (opcjonalnie: trochę serka feta lub serka typu bałkańskiego do dekoracji)
  • 8 małych listków świeżej bazylii lub liści świeżego szpinaku, (do dekoracji)
  • 55 g oleju z orzechów włoskich, [opcjonalnie: oliwy z oliwek lub innego oleju]
  • 240 g cebuli, (pokrojonej na kawałki)
5

Przygotowanie

    Zupa krem z pieczonych buraków
  1. WAŻNE: przed przygotowaniem zupy należy upiec w piekarniku buraki do miękości, ok. 1,5 godziny (180°C-200°C).

     

    1. Do naczynia włożyć cebulę i rozdrobnić - 8 sek. / obr. 6. Zgarnąć kopystką na dno naczynia.

     

    2. Dodać olej z orzechów włoskich (lub inny) i podduścić - 10 min. / Varoma / obr. 2.

     

    3. Dodać czosnek, jabłka i upieczone buraki (pokrojone na kawałki), a następnie rozdrobnić - 45 sek. / obr. 10.

     

    4. Dodać kostkę rosołową i gorącą wodę. Gotować - 5 min. / 100°C / obr. 4.

     

    5. Dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny oraz sól i pieprz, a następnie podgrzewać - 15 min. / 90°C / obr. 4.

     

    Zupę odawać ze śmietaną 12% lub serem feta lub serem typu bałkańskiego, przystrojoną listkiem bazylii lub młodego szpinaku tmrc_emoticons.) SMACZNEGO! 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Polecam buraki upiec przy okazji pieczenia innego dania w piekarniku. Upieczone buraki można trzymać przez kilka dni w lodówce i nic się im nie dzieje tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Moja zupa krem wylądowała w toalecie, nie...

    Zgłoszony przez aniulkaki na kwietnia 15, 2017 at 09:30.

    Moja zupa krem wylądowała w toalecie, nie podszedł mi ten przepis, niestety

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Według mnie zupa nie za dobra, dużo za gęsta,...

    Zgłoszony przez Haniadita na kwietnia 7, 2017 at 23:23.

    Według mnie zupa nie za dobra, dużo za gęsta, trzeba dolać wody do pełnego naczynia i doprawić po swojemu, ja dodałam sok z całej cytryny, 2 kostki rosołowe, wiecej soli no i na końcu 2 łyżeczki cukru.Ja bym takiego "niedopracowanego"przepisu nie umieściła na Przepisowni.Uważam że na Przepisowni powinno umieszczać się przepisy, które wyjda nawet temu co nie umie gotować takie jak np. złota zupka, albo barszcz ukraiński babci Wiktorii.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie jest źle, ale w/g mnie zbyt dużo cebuli,...

    Zgłoszony przez za sałatą na kwietnia 4, 2017 at 22:00.

    Nie jest źle, ale w/g mnie zbyt dużo cebuli, która dodaje zupie goryczy. Następnym razem dam połowę. Rzeczywiście jest to bardzo gęsty krem, ale to nie problem tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota! fakt jest bardzo gesta, ale po dodaniu...

    Zgłoszony przez Biedronkam na grudnia 10, 2016 at 19:20.

    Pychota! fakt jest bardzo gesta, ale po dodaniu wiekszej ilosci wody smak nadal jest pyszny, wiec konsystencje mozna dobrac do gustu.

    Biedronka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jesli wolicie mniej gęsty, to

    Zgłoszony przez ajcyrtap na kwietnia 10, 2016 at 22:01.

    Jesli wolicie mniej gęsty, to można dodać więcej wody. Zamiast 250 g dodajcie 450-500 g wody tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W smaku bardzo dobry, ale

    Zgłoszony przez OlaŁ na kwietnia 8, 2016 at 23:46.

    W smaku bardzo dobry, ale rzeczywiście bardzo gęsty.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam zgodnie z przepisem.

    Zgłoszony przez Dareczka na września 25, 2015 at 10:40.

    Zrobiłam zgodnie z przepisem. Krem wyszedł bardzo bardzo gęsty. bałam się dodać wody za dużo że straci swój smak. Jakieś sugestie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam ! 

    Zgłoszony przez mikulina na marca 31, 2015 at 16:38.

    Polecam ! 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze