3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa - krem z dyni Hokaido


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

na zupę

  • 30 gramów oliwy z oliwek
  • 0,2 litra wody
  • 1 kostka rosołowa warzywna, lub
  • 1 płaskie łyżki koncentratu bulionu warzywnego
  • 1 Serek topiony śmietankowy lub Gołda
  • 0,5 łyżeczki Ziół Greckich KOTANI
  • pieprz
  • pestki dyni
  • 1 średni ziemniak
  • 400 gramów dyni Hokaido
5

Przygotowanie

    Na zupę- krem
  1. Dynię otworzyć wyjąć pestki, umyć podzielić na kawałki 3x3 cm, włożyć do naczynia. Hokaido nie trzeba obierać!!! Ziemniaka obrać pokroić na kawałki i do naczynia. Rozdrobnić 10-12s./obr 6. Dolać oliwy i wody tak by zakryła zmiksowane warzywa, dodać kostkę lub koncentrat bulionu. Gotować 100 stopni/20 minut/obr 1. Po tym czasie dodać serek topiony i wszystko razem jeszcze raz zmiksować na kremową masę 6-7s./obr. 7 dodać przyprawy i ewentualnie jeszcze dosolić. Gotować 90 stopni/5 min/obr 1 w tym czasie na suchej patelni uprazyć pestki dyni. Podawać krem posypany pestkami.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Podczas miksowania gorących potraw należy stopniowo zwiększać moc i później stopniowo zmniejszać. Przed otworzeniem naczynia niech chwilę pochodzi na obrotach 1 tak ok 10 sekund. Unikniemy groźby oparzenia!

Jeśli nie można kupić Przyprawy KOTANI proponuję dodać 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich, szczyptę suszonego czosnku i dużą szczyptę suszonej cebuli.

Jest to szybki wariant zupy można ją też wykonać z pieczonej dyni.

Pokrojoną w kostkę dynię należy ułożyć na blaszce skropić olivą i piec w piekarniku około 30 min 200 stopni az stanie się miękka. Wówczas czas gotowania możemy skrócić o jakieś 5 minut (bo ziemniak musi się ugotować), lub zastąpić go kaszą manną i skracamy czas o 10 minut.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • bardzo pyszna zupka , robię ją już drugi...

    Zgłoszony przez grazynaszewczyk na listopada 20, 2017 at 19:31.

    bardzo pyszna zupka , robię ją już drugi raz.Palce lizaćWink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra, dodałam jeszcze curry i świeży...

    Zgłoszony przez KOna na listopada 4, 2016 at 11:31.

    Bardzo dobra, dodałam jeszcze curry i świeży imbir oraz serek topiony

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna, szybko się robi.

    Zgłoszony przez Ewamaja na września 18, 2016 at 14:30.

    Pyszna, szybko się robi. Polecam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszna zupa rewelacja

    Zgłoszony przez kala79 na września 18, 2016 at 10:52.

    Bardzo pyszna zupa rewelacja wszystkim smakowała będę robić dziś

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze