3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zimowa zupa krem z topinamburu


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Dodatki

  • 1 płaskiej łyżeczki oleju z orzechów włoskich
  • 1 szczypty chili

Składniki na zupę

  • 35 g orzechów włoskich
  • 40 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 35 g oleju rzepakowego
  • 2 szczypty rozmarynu, [suszonego, ciętego]
  • 410 g topinamburu, [obranego]
  • 550 g wody
  • 0,5 kostki rosołowej z kury
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu, [kolorowego, świeżo mielonego]
  • 110 g mleka 1,5%
  • 1,5 łyżeczki tartego parmezanu, [opcjonalnie]
5

Przygotowanie

    Zupa krem z topinamburu
  1. 1. Do suchego naczynia włożyć orzechy włoskie i rozdrobnić - 7 sek. / obr. 10. Przełożyć do jakiejś miseczki, a naczynie Thermomixa wyczyścić do sucha ręcznikiem papierowym.

     

    2. W czystym naczyniu umieścić cebulę i czosnek i rozdrobnić - 3-4 sek. / obr. 5. Zgarnąć kopystką na dno naczynia.

     

    3. Dodać olej i rozmaryn, podgrzewać - 5 min. 30 sek. / Varoma / obr. 1. 

     

    4. Dodać topinambur i rozdrobnić - 5 sek. / obr. 5. Zgarnąć kopystką na dno naczynia.

     

    5. Dodać wodę i kostkę rosołową, a następnie gotować 15 min. / 90·C / obr. 2. Następnie zmiksować - 60 sek. / obr. 10.

     

    6. Dodać sól, pieprz, mleko, parmezan i wcześniej rozdrobnione orzechy włoskie. Całość zmiksować - 45 sek. / obr. 10.

     

    Gotowe! 

     

    Teraz wystarczy nalać do małych miseczek, polać odrobiną oleju z orzechów włoskich i szczyptą chili. SMACZNEGO!

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zupę można wykorzystać także jako bazę do sosu do mięsa lub makaronu. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pierwszy raz robiłam zupę z topinamburu wyszła...

    Zgłoszony przez sara2411 na grudnia 12, 2018 at 21:23.

    Pierwszy raz robiłam zupę z topinamburu wyszła pysznatmrc_emoticons.)
    Zamiast mleka użyłam mleczko kokosowetmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dzisiaj z migdałami zamiast...

    Zgłoszony przez Adrijah na stycznia 29, 2017 at 21:22.

    Zrobiłam dzisiaj z migdałami zamiast orzechów włoskich, podałam z chili i mieszanką ziaren. Luby dodatkowo polał olejem z pestek dyni. To było nasze pierwsze zetknięcie z topinamburem. Zaskakująco udane tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra zupka dodałam olej truflowy na...

    Zgłoszony przez Margod na stycznia 22, 2017 at 13:06.

    Bardzo dobra zupka dodałam olej truflowy na koniec i grzanki. Również nie znalazłam orzechów ale zmiksowałam nerkowce i migdały. Wyszło pysznie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super zupa! Dopuściłam się

    Zgłoszony przez Niesia82 na maja 11, 2016 at 16:27.

    Super zupa!

    Dopuściłam się wielu modyfikacji: jak zawsze orzechy walą mi się po kuchni, tak teraz, jak na złość, ich nie miałam; topinamburu miałam za mało; nie miałam rozmarynu; oleju rzepakowego tylko 1/3 wymaganej porcji. Jednak przepis tak mnie zaintrygował, że musiałam spróbować, no i pierwszy raż udało mi sie znaleźć topinambur, ten podobro pospolity korzeń, w sklepie. W miejsce orzechów poszły migdały, do topinamburu dołączył batat pocięty w niemal przezroczyste plastry, oleju wlalam tyle co miałam i dodałam masła wykonanego w TM. Zamiast kostki dodałam thermomixowy bulion. Zamiast rozmarynu, uwaga, szczypta cynamonu. Wyszło MEGA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oryginalny, ciekawy smak.

    Zgłoszony przez Angelica na stycznia 6, 2015 at 13:23.

    Oryginalny, ciekawy smak. Bardzo sycąca. Pierwszy raz jadłam potrawę z topinamburu i nie potrafię tego smaku porównać do innego mi znanego - trzeba jej po prostu spróbować. Moi domownicy zażyczyli sobie grzanki z chleba razowego do tej zupy. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze