3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Barszcz z Kiszonych Buraków (dieta Dąbrowskiej)


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Barszcz z Kiszonych Buraków (dieta Dąbrowskiej)

  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 200 g buraków, (kiszonych, pokrojonych w kostkę)
  • 40 g wody
  • 150 g pietruszki korzeń, pokrojonych na niewielkie kawałki
  • 100 g papryki (opcjonalnie), pokrojonej na niewielkie kawałki
  • 200 g białej kapusty, poszatkowanej w cienkie paski
  • 900 g wody
  • 100 g Zakwasu, (odlanego z kiszonych buraków)
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 200 g pomidorów
  • 3 - 5 gałązek pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. 0- Zakisić buraki: buraki obrać, pokroić na kostkę max 1cm, włożyć do słoika, dodać min 2 ząbki czosnku, zalać solanką (1 płaska łyżka soli na litr gorącej wody), na wierzch położyć kawałek chleba na zakwasie owinięty w gazę lub wlać kilka łyżek wody z kiszonych ogórków, odstawić w pokojowej temperaturze na 3 dni > zakwas zlać do butelki, a kiszone buraki dodac do barszczu.

    1- Do naczynia miksującego włożyć zieloną pietruszkę, rozdrobnić 3 s/obr. 7.

    2- Dodać pomidory, rozdrobnić 10 s/obr. 4, przełożyć do innego naczynia.

    3- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i marchew, rozdrobnić 5 s/obr. 5.

    4- Dodać buraki i wodę, dusić 3min/Varoma/ Obroty wsteczne /obr. 1-2.

    5- Dodać pietruszkę korzeń, paprykę, kapustę, wodę i zakwas, gotować 17min/ 100°C/ Obroty wsteczne /obr. 1 .

    6- Dodać wcześniej rozdrobnione pomidory z pietruszką, sól i pieprz, gotować 5min/100°C/ Obroty wsteczne /obr1

    Odstawić zupę do przestygnięcia na 10 minut i podawać.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zakwas odlany z kiszonych buraków można przechowywać w zamkniętej butelce w lodówce i wypić w ciągu miesiąca. Jest bardzo smaczny i zdrowy.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Poprawione

    Zgłoszony przez Gos na lutego 1, 2021 at 17:23.

    Poprawione

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W punkcie 6 należy dodać ziemniaki,ale w...

    Zgłoszony przez za sałatą na września 12, 2017 at 09:41.

    W punkcie 6 należy dodać ziemniaki,ale w przepisie ich nie ma .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • brzmi ciekawie, akurat mam

    Zgłoszony przez Sara87 na września 28, 2016 at 23:06.

    brzmi ciekawie, akurat mam kiszone buraczki, więc zrobię zupkę Big Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis daję do

    Zgłoszony przez akunia na listopada 25, 2014 at 22:31.

    Ciekawy przepis daję do wypróbowania  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze