Tu jesteś:
4
Składniki
5 porcja/porcje/porcji
Rosół drobiowy
składniki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 80-100 g cebuli, przekrojonej na pół 1 szt
- 400 g mięsa drobiowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
- 1 goździk
- 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
- 1 ząbek czosnku, (opcjonalnie)
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego w półplasterki
- 50 g selera, pokrojonego w kostkę
- 40 g Pora, pokrojonego na kawałki
- 60 g marchewki, pokrojonej w półplasterki
- 1600 g wody
-
6
2h 15min
Czas całkowity 2h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Do czystego i suchego naczynia miksujacego włożyć 1/2 pęczka natki pietruszki rozdrobnic 3s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
2. Cebulę nabić na widelec, opalić nad palnikiem, aż jej powierzchnia zrobi się czrana, odstawic.
3. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć do niego mięso, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, kurkumę, sól, lubczyk, 1/2 pęczka natki pietruszki, korzeń selera, pora i marchewkę.
4. Do naczynia miksująceno wlać wodę, gotować bez założonej miarki 15min/ 100`C/ obr.1, gotować kolejne 90 min/ 90`C/ obr.1
5. Wyjąć ostrożnie koszyczek przy pomocy kopystki. Rosół w razie potrzeby doprawić do smaku.
6. Rosół podawać na gorąco, z dodatkiem ugotowanego wcześnij makaronu, posypany natką pietruszki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Do rosołu można dodać ugotowaną w koszyczku marchew i kawałki mięsa
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo słaby. Jak jesteście przyzwyczajeni do...
Bardzo słaby. Jak jesteście przyzwyczajeni do tradycyjnego rosołu z gara to nie polecam. Jest zupełnie bez smaku. Warzywa mimo przedłużonego czasu gotowania twarde. Może powinno być inne mięso, koncentrat drobiowy lub więcej soli. Brak smaku warzyw.
Niestety, przy podanej ilości składników...
Niestety, przy podanej ilości składników rosół jest zupełnie bez smaku... Choć staram się używać mało soli, jednak łyżeczka na całe naczynie to również zdecydowanie za mało. Przy podanej temperaturze oraz długości gotowania, warzywa są zupełnie twarde. I jak się okazuje - zdjęcie skradzione z internetu. Nie polecam.
Do rosołu trzeba dać dużo warzyw i najlepiej...
Do rosołu trzeba dać dużo warzyw i najlepiej różne mięsa. W zwykłym garnku wychodzi lepiej.
Bardzo dobry rosół tylko mało
Bardzo dobry rosół tylko mało
fajna alternatywa dla takiego domowego gara
fajna alternatywa dla takiego domowego gara
Opinie są różne. Ponieważ wygląda...
Opinie są różne. Ponieważ wygląda apetycznie dodaję do przetestowania.
Dla mnie za mało mięsa i bez smaku
Dla mnie za mało mięsa i bez smaku
Niestety bez smaku
Niestety bez smaku
Jak dla mnie jakbym jadła wode z pieprzem... wole...
Jak dla mnie jakbym jadła wode z pieprzem... wole swój własny, tradycyjny w garze...
Doskonały, klarowny rosół. Moja rodzina...
Doskonały, klarowny rosół. Moja rodzina się nim zajada Ja dałam trochę więcej soli i kawałek kapusty dla smaku. Pychota!
Jak dla mnie "nie czuć rosołu", za mało warzyw,...
Jak dla mnie "nie czuć rosołu", za mało warzyw, za mało mięsa.
Przepyszny rosołek
Przepyszny rosołek
Bardzo smaczny.
Bardzo smaczny.