3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rosół drobiowy


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

Rosół drobiowy

składniki

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 80-100 g cebuli, przekrojonej na pół 1 szt
  • 400 g mięsa drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • 1 goździk
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
  • 1 ząbek czosnku, (opcjonalnie)
  • 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego w półplasterki
  • 50 g selera, pokrojonego w kostkę
  • 40 g Pora, pokrojonego na kawałki
  • 60 g marchewki, pokrojonej w półplasterki
  • 1600 g wody
  • 6
    2h 15min
    Czas całkowity 2h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. 1. Do czystego i suchego naczynia miksujacego włożyć 1/2 pęczka natki pietruszki rozdrobnic 3s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

    2. Cebulę nabić na widelec, opalić nad palnikiem, aż jej powierzchnia zrobi się czrana, odstawic.

    3. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć do niego mięso, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, kurkumę, sól, lubczyk, 1/2 pęczka natki pietruszki, korzeń selera, pora i marchewkę.

    4. Do naczynia miksująceno wlać wodę, gotować bez założonej miarki 15min/ 100`C/ obr.1, gotować kolejne 90 min/ 90`C/ obr.1

    5. Wyjąć ostrożnie koszyczek przy pomocy kopystki. Rosół w razie potrzeby doprawić do smaku.

    6. Rosół podawać na gorąco, z dodatkiem ugotowanego wcześnij makaronu, posypany natką pietruszki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do rosołu można dodać ugotowaną w koszyczku marchew i kawałki mięsa


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo słaby. Jak jesteście przyzwyczajeni do...

    Zgłoszony przez Marlena200 na sierpnia 25, 2019 at 15:50.

    Bardzo słaby. Jak jesteście przyzwyczajeni do tradycyjnego rosołu z gara to nie polecam. Jest zupełnie bez smaku. Warzywa mimo przedłużonego czasu gotowania twarde. Może powinno być inne mięso, koncentrat drobiowy lub więcej soli. Brak smaku warzyw.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety, przy podanej ilości składników...

    Zgłoszony przez Vieviooraa na kwietnia 12, 2019 at 11:35.

    Niestety, przy podanej ilości składników rosół jest zupełnie bez smaku... Choć staram się używać mało soli, jednak łyżeczka na całe naczynie to również zdecydowanie za mało. Przy podanej temperaturze oraz długości gotowania, warzywa są zupełnie twarde. I jak się okazuje - zdjęcie skradzione z internetu. Nie polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do rosołu trzeba dać dużo warzyw i najlepiej...

    Zgłoszony przez R. K na października 5, 2018 at 10:22.

    Do rosołu trzeba dać dużo warzyw i najlepiej różne mięsa. W zwykłym garnku wychodzi lepiej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry rosół tylko mało

    Zgłoszony przez rafaliwiola na stycznia 23, 2017 at 14:35.

    Bardzo dobry rosół tylko mało Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • fajna alternatywa dla takiego domowego gara

    Zgłoszony przez ashanti88 na stycznia 16, 2017 at 13:23.

    fajna alternatywa dla takiego domowego gara tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Opinie są różne. Ponieważ wygląda...

    Zgłoszony przez jolaskobejko na stycznia 15, 2017 at 19:54.

    Opinie są różne. Ponieważ wygląda apetycznie dodaję do przetestowania.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla mnie za mało mięsa i bez smaku

    Zgłoszony przez Asia01 na stycznia 2, 2017 at 01:16.

    Dla mnie za mało mięsa i bez smakuCry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety bez smaku

    Zgłoszony przez ziaja na grudnia 29, 2016 at 15:22.

    Niestety bez smaku tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak dla mnie jakbym jadła wode z pieprzem... wole...

    Zgłoszony przez polelover na grudnia 18, 2016 at 14:12.

    Jak dla mnie jakbym jadła wode z pieprzem... wole swój własny, tradycyjny w garze...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Doskonały, klarowny rosół. Moja rodzina...

    Zgłoszony przez asia123456 na grudnia 13, 2016 at 18:52.

    Doskonały, klarowny rosół. Moja rodzina się nim zajada tmrc_emoticons.) Ja dałam trochę więcej soli i kawałek kapusty dla smaku. Pychota!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak dla mnie "nie czuć rosołu", za mało warzyw,...

    Zgłoszony przez zdesio na grudnia 5, 2016 at 10:28.

    Jak dla mnie "nie czuć rosołu", za mało warzyw, za mało mięsa.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny rosołek

    Zgłoszony przez Kingalouis na grudnia 3, 2016 at 07:40.

    Przepyszny rosołek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny.

    Zgłoszony przez Kingalouis na listopada 30, 2016 at 06:18.

    Bardzo smaczny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze