3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

sos paprykowy ajvar


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

  • 1 kg papryki
  • 1 szt papryki chilli
  • 1 główka czosnku
  • 2/3 szkl oleju
  • 1 szkl cukru
  • 200 gr przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soli
  • 1/3 szkl octu
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1.Z papryki (słodkiej i ostrej) usunąć gniazda nasienne, obrać czosnek, włożyć do naczynia miksującego i zmiksować czas 1 min., obr. poz. 10.

    2.Dodać: cukier, sól, olej, ocet i koncentrat pomidorowy gotować ustawiając koszyczek na pokrywie naczynia miksującego czas 15 min., temp. 100 stopni C, obr. poz. 2. Można dodać motylek (wtedy nam nie wykipi)

    3.Po zagotowanium należy nałożyć miarkę i przytrzymująć ostrożnie, ponownie zmiksować: czas ok. 1 min., obr. poz. 9

    4.Przelać gorący sos do wcześniej wyparzonych słoiczków, zamknąć i ustawić wieczkiem do dołu, do wystygnięcia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

sod nadaje się zaróno do kanapek, pizzy, mięsa, jak i do spaghetti


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Żeby sos wyszedł mniej rzadki można najpierw...

    Zgłoszony przez jukap na września 15, 2019 at 13:12.

    Żeby sos wyszedł mniej rzadki można najpierw zmielić papryki na obrotach Obroty wsteczne5, odcedzić na sitku i potem już wg przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ajvar jest to pasta bakłażanowo-paprykowa więc...

    Zgłoszony przez Martina1224 na września 7, 2018 at 13:14.

    Ajvar jest to pasta bakłażanowo-paprykowa więc nazwa nie do końca trafiona. Jest to jedyna rzecz jakiej mogę się przyczepić bo smak jest super tmrc_emoticons.) Prosty, smaczny przepis. Polecam! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A mozna uzyc passate zamiast przecieru?Czy bedzie...

    Zgłoszony przez Adriana33 na czerwca 23, 2018 at 16:44.

    A mozna uzyc passate zamiast przecieru?Czy bedzie za rzadki?Ile sloiczkow wychodzi z przepisu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sos pyszny Dzisiaj zrobiony w TM5

    Zgłoszony przez justaste na września 10, 2017 at 11:41.

    Sos pysznytmrc_emoticons.) Dzisiaj zrobiony w TM5tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • aniahelenka:...

    Zgłoszony przez Kasiagoldi na sierpnia 29, 2017 at 22:00.

    aniahelenka:
    U mnie też wyszedł bardzo rzadki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszedł pyszny ale bardzo rzadki..czy mogam coś...

    Zgłoszony przez aniahelenka na sierpnia 28, 2017 at 21:08.

    wyszedł pyszny ale bardzo rzadki..czy mogam coś źle zrobić? czy tak ma być?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy można za jednym razem zrobić podwójną...

    Zgłoszony przez Agusława na sierpnia 4, 2017 at 11:27.

    Czy można za jednym razem zrobić podwójną porcję? (Mam TM5)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś zrobiony! Super dodatek

    Zgłoszony przez Jusiln na sierpnia 28, 2016 at 14:24.

    Dziś zrobiony! Super dodatek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sos rewelacja  :)Polecam

    Zgłoszony przez Baksiu2 na sierpnia 23, 2016 at 20:13.

    Sos rewelacja  tmrc_emoticons.)Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam i potwierdzam,

    Zgłoszony przez joannagrabowska@hotmail.com na sierpnia 17, 2016 at 20:17.

    Robiłam i potwierdzam, rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny i cudny. Gorąco

    Zgłoszony przez Alutka na sierpnia 14, 2016 at 20:07.

    Pyszny i cudny. Gorąco polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo się cieszę że sos

    Zgłoszony przez eliwona na września 10, 2015 at 17:42.

    bardzo się cieszę że sos smakuje, ja swój obowiązkowo dodaje do sosu do makaronu tmrc_emoticons.) polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sos przepyszny zamiast

    Zgłoszony przez anetawilczewska na sierpnia 27, 2015 at 14:52.

    Sos przepyszny tmrc_emoticons.)

    zamiast ostrej świeżej papryki dałam taką w proszku

    jak dla nas bomba! tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam sos swietny

    Zgłoszony przez gosiaczek_l24 na sierpnia 22, 2015 at 12:20.

    witam sos swietny wyprobowalam ten przepis i bede z niego korzystac za kazdym razem jak bede robila sos paprykowy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przetestowałam! Jest

    Zgłoszony przez DaMa na września 20, 2014 at 21:18.

    Przetestowałam! Jest pyszny!

    Oczywiście ja - jako ja - zamieniłam cukier na ksylitol tmrc_emoticons.8) wybaczcie proszę, ale cukru nie znoszę. I właśnie zajadam pajdę chleba z pasztetem własnej roboty, a na wierzchu świeżo zmiksowany sos Ajvar. Dziękuję za to piekiełko w gębie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze