Składniki
1 słoik/słoiki/słoików
1kg pomidorów
- przyprawy do smaku
- 3 łyżki octu
- 4 ząbki czosnku
- 200 g cebuli
- 2 Papryki czerwone
- 1000 g pomidorów
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Czosnek rozdrobnić w kielichu
Dodać pomidory (ze skórką) i cebulę, rozdrobnić 10s/obr 8
Dodać ocet oraz przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano itp). Gotować 45min/Varoma/obr 2 (jesli chcemy, żeby sos był rzadszy można gotowac krócej).
Paprykę bez gniazd pokroić na kawałki, rozłożyć na przystawce Varoma, posolić. Przystawkę położyć na gotujących się pomidorach na ok 15 min (aż papryka będzie miękka). Po tym czasie zdjąć przystawke, nałożyć koszyczek na pokrywkę, żeby masa nie pryskała.
Ugotowane pomidory jeszcze raz zmiksować 10s/obr 8. Dodać paprykę.
Sos można używać dowolnie na świeżo lub przełożyć do słoików i pasteryzować (ok 15min na mokro)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Można połączyć z podsmażonym mięsem mielonym lub kurczakiem i podawać z makaronem.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo fajny smak,faktycznie idealny do pizzy
Bardzo fajny smak,faktycznie idealny do pizzy
Myślę, że będzie idealny do
Myślę, że będzie idealny do pizzy. Dzięki za przepis
mozna, ale wtedy sos bedzie
mozna, ale wtedy sos bedzie mial bardziej konsystencje kremu - ja lubie kiedy czuc kawalki warzyw
Czy po dodaniu papryki już
Czy po dodaniu papryki już nie miksujemy?