3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sos paprykowo-pomidorowy


Wydrukuj:
4

Składniki

1 słoik/słoiki/słoików

1kg pomidorów

  • przyprawy do smaku
  • 3 łyżki octu
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g cebuli
  • 2 Papryki czerwone
  • 1000 g pomidorów
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Czosnek rozdrobnić w kielichu 

    Dodać pomidory (ze skórką) i cebulę, rozdrobnić 10s/obr 8

    Dodać ocet oraz przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano itp). Gotować 45min/Varoma/obr 2 (jesli chcemy, żeby sos był rzadszy można gotowac krócej).

    Paprykę bez gniazd pokroić na kawałki, rozłożyć na przystawce Varoma, posolić. Przystawkę położyć na gotujących się pomidorach na ok 15 min (aż papryka będzie miękka). Po tym czasie zdjąć przystawke, nałożyć koszyczek na pokrywkę, żeby masa nie pryskała.

    Ugotowane pomidory jeszcze raz zmiksować 10s/obr 8. Dodać paprykę. 

    Sos można używać dowolnie na świeżo lub przełożyć do słoików i pasteryzować (ok 15min na mokro) 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można połączyć z podsmażonym mięsem mielonym lub kurczakiem i podawać z makaronem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo fajny smak,faktycznie idealny do pizzy

    Zgłoszony przez Mac na sierpnia 29, 2017 at 14:27.

    Bardzo fajny smak,faktycznie idealny do pizzy tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Myślę,  że będzie idealny do

    Zgłoszony przez Gladzinka na września 30, 2016 at 10:34.

    Myślę,  że będzie idealny do pizzy. Dzięki za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mozna, ale wtedy sos bedzie

    Zgłoszony przez Majgar na września 18, 2015 at 16:52.

    mozna, ale wtedy sos bedzie mial bardziej konsystencje kremu - ja lubie kiedy czuc kawalki warzyw

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy po dodaniu papryki już

    Zgłoszony przez aggu na września 14, 2015 at 18:03.

    Czy po dodaniu papryki już nie miksujemy?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze