3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sos marki Tao-Tao


Wydrukuj:
4

Składniki

500 g

papryczek chilli (ja dałem pół na pół z habanero)

  • 250 g imbiru świeżego
  • ok600 g cukru brązowego
  • 15 ząbków czosnku
  • 2 limonki
  • 05 porcji octu winnego czerwonego, szklanki
  • 3 płaskich łyżek soli, trochę na wyczucie smaku
  • 2 płaskie łyżki sos worcestershire
  • 1 płaskiej łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 płaskie łyżki ziół prowansalskich, lub według upodobań
  • woda, troszkę
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 1h 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Sos odparował! ma teraz konsystencję bulgoczącego, dosyć płynnego dżemu o ciemnoczerwonej barwie. Z powierzchni znikła biaława pianka i zaczął wrzeć jak syrop cukrowy.To znak, że można wykończyć nasz sos  dolewamy sok z limonek, sos wooster (tak, drugi raz - dla podkreślenia smaku)i olej sezamowy.

    Musimy spróbować naszego sosu - najważniejszy jest odpowiadający nam balans slodkiego, kwaśnego i ostrego. Jeżeli jest za słodki - zakwaszamy, jeżeli jestza kwaśny - dosładzamy, a jeżeli wydaje sie ciut za ostry - dosładzamy i zakwaszamy, aż do uzyskania satysfakcjonującego smaku. Sól nie dominuje w tym sosie,jeżeli jest jej za mało, możemy dosypać.. 

  2. ok 5 min obr 2 100C i przelewamy do słoiczków 

  3. wzorowałem się na przepisie znajomego który robił w zwykłym garze ok 4h //wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page-4

  4. Najpierw usuwamy co trzeba z papryczek chilli następnie myję i osuszam z wody dodaję do naczyniaBlokada naczynia miksującego i 5s obr. 9

  5. następnie dodaję czosnek i imbir i kolejne 5-8 sobr 9

  6. Zmiksowaną masę odstawiamy na 10 min dodajemy przyprawy, cukier, skórke z limonki, ocet winny, sos wooster, sól

  7. następnie ustawiamy czas 30mi 100C obr 1-2 po tym czasie sprawdzamy konsystęcje jesli jest bardzo lejąca to 15-20 min Varoma obr 1-2

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

woda do dolania jeśli by bylo za gęste na początku po mieleniu lub odparowaniu szybkim 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy