3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sos do pizzy


Wydrukuj:
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

na sos

  • 150 gramów cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 gramów oliwy z oliwek
  • 1000 gramów pomidorów
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka suszonego tymianku, lub kilka duzych gałązek świeżego
  • 1 łyżek soli
  • cukier
  • sól
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1.  

    Cebulę obrać pokroić na mniejsze kawałki, do naczynia, dodać obrane ząbki czosnku, rozdrobnić 5s/obr 5. dodać oliwę i podprazyć varoma/ 2,5-3 min/obr 1. W tym czasie obrać pomidory ze skórki pokroić na mniejsze kawałki, obrać czerwoną paprykę również przygotować. Pomidory i paprykę dodać do cebuli zmiksować 8s/obr 6. Teraz należy zredukować sos varoma/ 30-50 min/obr 1 długość czasu redukcji zależy od konsystencji pomidorów czy są bardzo wodniste czy zwięzłe. Na pokrywkę naczynia postawić koszyczek. Kiedy konsystencja sosu będzie zadowalająca posmakować sos czy pomidory były słodkie dopiero wtedy doprawiamy solą i cukrem, dodajemy tymianek i pieprz, gorczycę, jeśli robimy sos na ostro dodajemy posiekaną papryczkę chilli. znów gotujemy 100 s/7 min./obr 1. Sos przełożyć do słoiczków, zakręcić i krótko zapasteryzować.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Sos doskonały do smarowania spodów pizzy na to plastry mozzarelli i listki bazyli. Świetnie się sprawdza jako dip do warzyw, mięs i do nachosów (należy wtedy podgrzać go do temp 30 stopni).


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zimą można użyć pomidorów z puszki....

    Zgłoszony przez wfal na grudnia 9, 2017 at 11:14.

    Zimą można użyć pomidorów z puszki. Wypróbowałem, jest ok.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Koniecznie musze wyprobowac

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 12, 2017 at 14:44.

    Koniecznie musze wyprobowac

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapowida się wyśmienicie....

    Zgłoszony przez wfal na lipca 12, 2017 at 12:57.

    Zapowida się wyśmienicie.
    Może jednak warto dodać trachę bazylii i oregano?? Co sądzicie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię już drugą porcję! 

    Zgłoszony przez Johasia123 na września 4, 2016 at 12:29.

    Robię już drugą porcję!  tmrc_emoticons.) Wypróbowałam już na pizzy - super sprawa na zimę gdy nie ma pomidorów. Bardzo smaczny!Na TM5 trochę zwiększyłam porcję pomidorów!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zależy jakie Wasze smaki, ja

    Zgłoszony przez milla36 na września 3, 2016 at 09:55.

    Zależy jakie Wasze smaki, ja daję papryczkę chilli, ale jak robię ten sos w wersji "do nachosów" zaostrzam smak sosem z piri-piri lub innym ostrym sosem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chilli czy papryczka

    Zgłoszony przez Isomy na sierpnia 25, 2016 at 19:28.

    Chilli czy papryczka ostratmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 100 stopni, przez 7 minut,

    Zgłoszony przez milla36 na sierpnia 17, 2016 at 17:24.

    100 stopni, przez 7 minut, obroty1, czyli po dodaniu chilli całość jeszcze nalezy gotować w 100 stopniach przez 7 minut na obrotach 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam, ale nie

    Zgłoszony przez Babcia5 na sierpnia 17, 2016 at 14:59.

    Przepraszam, ale nie rozumiem, co to znaczy po dodaniu chili gotujemy100s/7min/obr1?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze