Tu jesteś:
4
Składniki
10 porcja/porcje/porcji
- 300 g oleju słonecznikowego
- 20 g soku z cytryny
- 50 g czosnku, obranego
- 1 łyżeczka soli
-
6
2min
Czas całkowity 2minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić słoik. Odmierzyć do niego 250 g oleju słonecznikowego, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać sok z cytryny, włożyć czosnek, wlać 50 g oleju słonecznikowego i dodać sól, wymieszać 3min/obr.5. Za pomocą kopystki zgarnąć składniki ze ścianek naczynia.
- Założyć motylek. Założyć miarkę i przytrzymać ją ręką, żeby nie drgała, ubijać 4 min/obr. 2. W międzyczasie przez pokrywkę naczynia miksującego powoli wlewać olej. Przelać sos aioli do miseczki i włożyć do lodówki przed podaniem.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzJa dodaję jeszcze dwa żółtka
Ja dodaję jeszcze dwa żółtka (jaja sparzam) i zamiast oleju- oliwa. a podaje do pieczonych warzyw.
Brzmi ciekawie... do czego
Brzmi ciekawie... do czego podajemy ten sosik?
aioli pyszności.... muszę
aioli pyszności.... muszę spróbować zrobić własny!