3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

majonez anty- salmonella


Wydrukuj:
4

Składniki

1 słoik/słoiki/słoików

majonez

  • 500 gramów olej slonecznikowy
  • 2 jaja kurze
  • 1 łyżeczki sól, drobna
  • 40 gramów ocet jabłkowy
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  Do garnka wlozyc sòl i ocet:  3 min  100°  obr 1.     Dodac jaja,  doprowadzic do obr 5.    Dodac olej, wlewajac go bezposrednio na pokrywke ( sam splynie przez kanaliki miarki ) i ustawic obr 8  40sec. Majonez jest gotowy.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

 Gotowy majonez przelozyc od razu do naczynia, by sie dalej nie gotowal.   Przechowywac w lodòwce, nawet przez kilka dni, w zamknietym pojemniku.

Swietnie nadaje sie do salatek i... przywraca do blasku garnektmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wypròbuj Broniu i daj znac

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 31, 2013 at 09:30.

    Wypròbuj Broniu i daj znac Big Smile  Widze, ze nie wszystkim wychodzi, niestety... :O  Milego dnia Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jak bede miała chwile do

    Zgłoszony przez bronia 109 na maja 30, 2013 at 19:25.

    jak bede miała chwile do wyprubuje nie robilam jeszcze

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przykro mi ale mi nie

    Zgłoszony przez hali na grudnia 22, 2012 at 19:56.

    Przykro mi ale mi nie wyszedł, stosowalam wszystkie wskazowki, zastanawiam sie czy nie należałoby odczekać az jajko z octem ostygnie i wtedy dolewać olej i miksować

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przykro mi:(  Nie mam pojecia

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 8, 2012 at 00:41.

    Przykro mitmrc_emoticons.(  Nie mam pojecia dlaczego, w takim razie... Mnie wychodzi zawsze.... Nie wiem , jak pomòc...

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mnie niestety tez nie wyszedl

    Zgłoszony przez sorine na sierpnia 4, 2012 at 13:01.

    Mnie niestety tez nie wyszedl tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ps. temperatury, nastawionej

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 17, 2012 at 14:28.

    Ps. temperatury, nastawionej jedynie na poczatku na 100°, wiecej nie ruszasz; niech sobie schodzi sama, jak chce, to nas nie interesujetmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, przygotuj sobie jaja,

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 17, 2012 at 14:25.

    Elu, przygotuj sobie jaja, tak jak zrobilas; przygotuj sobie olej - odwazony, na boku. Gotowalas sòl i ocet, ok. Nie na obr 1-2; na obr 1!!! Po 3min. wylaczysz, wezmiesz jaja, ponownie wlaczysz- na obr 1!!!; jaja wrzucone- ok; teraz powoli dojdz do obr 5. Nie patrz na czas, jaja sie musza wmieszac. To trwa zreszta chwile, bo jak doszlac do obr 5, bierzesz naczynie z uszykowanym olejem, zaczynasz lac olej na przykrywke, a druga reka nastawiasz na obr 8!!! Olej splywa ok 40 sek. przy obr 8 i tutaj musisz patrzec na czas. Jedna reka podwyzsza obroty do 8, druga wlewa olej, po uplywie 40 (ew. 45sek), wylaczasz. Koniec. Przekladasz do sloiczka, miseczki, czy gdzie chcesztmrc_emoticons.)  Moze teraz troche jasniej to ci opisalam.


    * ocet i sòl- obr 1 ; 3min


    * wrzucasz jaja- obr 1 ; bez czasu


    * mieszasz jaja z octem i sola- obr 5 - powoli ; bez czasu


    * wlewasz olej- jednoczesnie podkrecasz do obr 8 i wlewasz olej ; czas 40sek 


    Daj mi znactmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veronica we wskazówce

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 16, 2012 at 23:41.

    Veronica we wskazówce napisałaś:

    Gotowy majonez przelozyc od razu do naczynia, by sie dalej nie gotowal.   a jak on się miał dalej gotować, skoro jak go wylewałam z naczynia to miał temp. ok 40*C ???Czy tu zrobiłam jakiś błąd? Może wrzucić zawartość tego słoja jeszcze raz do naczynia i pogotować trochę w 100*C na wyższych obrotach? Czekam na Twoje rady i pozdrawiam. Ela

     

     

     

     

     

     

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już opowiadam jak ja to

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 16, 2012 at 23:36.

    Już opowiadam jak ja to „cudo” robiłam:

    1.odważyłam 40 g octu jabłkowego

    2.ustawiłam temp. Na 100*C, czas 3 minuty i włączyłam na obr 1-2

    3.gdy usłyszałam charakterystyczny dźwięk TM dodałam przez otwór w pokrywie 2 jajka (wcześniej wbite na miseczkę). Noże cały czas pracowały na obr.2 (temperatura spadła do 80*C)

    4.otwór w pokrywie zakryłam miarką, ”podkręciłam” obroty do 5 i powoli lałam olej (słonecznikowy) na pokrywę. To trwało ok 3 minut (temperatura spadła do 50*C)

    5.ustawiłam czas na 45 sek i obr na 8.

    6.odkryłam pokrywę, jęknęłam na widok zawartości; zaczęłam gorączkowo „główkować” co zrobić  tmrc_emoticons.(

    7.na noże założyłam motylek i próbowałam „po staremu” emulgować to „coś” całe 5 minut! 

    8. zajrzałam, jęk był dłuższy i głośniejszy  tmrc_emoticons.((

    9.przelałam do słoja, wystawilam na balkon, żeby się schłodziło.

    10. po godzinie było schłodzone i rozwarstwione na olej u góry i resztę na dole...  tmrc_emoticons.J)

    To już cała historia. Teraz słój stoi w lodówce i czeka na dobre rady.  tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jak zjemy ten, spróbuję z

    Zgłoszony przez lidien na kwietnia 16, 2012 at 19:39.

    jak zjemy ten, spróbuję z innego oleju tmrc_emoticons.)

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)  Musi byc albo ocet 

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 16, 2012 at 19:37.

    tmrc_emoticons.)  Musi byc albo ocet  jablkowy (40g), ewentualnie winny (30g). Olejòw polskich, niestety, nie znam, ale musi byc z ziaren (slonecznikowy, soja, ziarna mieszane) . Jak kiedy bedziesz miala chwilke, spròbuj jeszcze raz.tmrc_emoticons.) Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a mi wyszedł bardzo rzadki, a

    Zgłoszony przez lidien na kwietnia 16, 2012 at 16:44.

    a mi wyszedł bardzo rzadki, a robiłam na oleju kujawskim. przekręciłam majonez kolejny raz na surowym jajku ale i tak nie dał się odratować, dalej był rzadki. nie wiem w czym tkwił problem tmrc_emoticons.( w tradycyjny sposób zawsze wychodzi.

    a jaki ocet użyć? dodałam spirytusowego a po ukręceniu majonez nie był zbyt smaczny, musiałam dodać cukru i musztardy.

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ela, kochanie ty moje, jak ty

    Zgłoszony przez veronicab71 na kwietnia 16, 2012 at 15:58.

    Ela, kochanie ty moje, jak ty to zrobilas???Love  Widzialas mòj majonez na zdjeciu? Lyzka stoi sama... Lalas olej powoli na przykrywke? Noze byly w ruchu? Miarka byla na miejscu? Jakiego oleju uzylas??? Duzo zalezy od oleju...tmrc_emoticons.)  Az mi cie szkida, skarbie tmrc_emoticons.(  Chyba sie wybiore do ciebie i spròbujemy go zrobic razemtmrc_emoticons.;)  Pròbuj az do skutku!!! Musi wyjsc!!! Nie ma mocnych!!! Czekam, az mi odpowiesz na pytania, ok?


    Ps. Czy ktos inny mial problemy ze zrobieniem majonezu??? Mysle, ze sporo osòb go wypròbowalo na swieta... Komu wyszedl, jak nalezy???

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veronica,

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 16, 2012 at 12:25.

    Veronica, ratynku!!!

    Wypróbowałam... garnek zrobił się czyściutki ale to co mi wyszło nie jest majonezem  tmrc_emoticons.( niestety.

    Już dawno nie skopałam tak żadnego przepisu, dobrze że na Święta majonez robiła corka i nie chciała eksperymentować. A ja dziś chciałam mieć przyjemne z pożytecznym tzn. czysty garnek bez wysiłku i dobry majonez. 

    Zrobiłam wszystko dokładnie jak tu podałaś Veroniko i wyszła mi jakaś breja. Próbowałam ratować: założyłam motylek na noże i emulgowałam 5 minut! i nic! Przelałam do słoika z nadzieją, że jak wystygnie to będzie przypominać majonez ale tylko oliwa oddzieliła się od reszty, która osiadła na dnie.

    Zastanawiam się, co mogę z tym czymś zrobić, żeby nie wyrzucić.

    Może Ty masz jakiś pomysł?

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis, szczególnie

    Zgłoszony przez gabi49 na marca 26, 2012 at 23:19.

    Ciekawy przepis, szczególnie z tym garnkiem.tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • muszę wypróbować 

    Zgłoszony przez ElaK na marca 21, 2012 at 14:50.

    muszę wypróbować  Party

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze