Składniki
8 słoik/słoiki/słoików
Ajwar
- 1 bakłażan
- 2 łyżeczki soli (dałam morską)
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe małe
- 0,06 litra octu (1/4 szklanki)
- 0,125 litra oleju
- 100 g cukru
- 6 ząbka czosnku
- 1/2 słoiki przecieru pomidorowego
- 750 g papryki czerwonej
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Rozgrzać piec do 180 stopni C.
Bakłażan przekroić wzdłuż, posolić i odstawić na 15 minut by puścił sok. Osuszyć bakłażana każdą połówkę posmarować 1 łyżeczką oliwy i wyłożyć do pieca na 40 minut posmarowaną powierzchnią do góry.
Papryki obrać z gniazd nasiennych. Upieczonego bakłażana wydrążyć i miąsz wraz z papryką włożyć do naczynia miksującego.
Rozdrobnić 10 s./obr.5. Dodać olej i ocet. Gotować 17 min./100°C/obr.2.
Dodać resztę składników. Gotować 25 min./100°C/obr.2. Na pokrywie umieścić koszyczek zamiast miarki.
Wyjąć liście laurowe i kulki ziela angielskiego.
Gorące wkładać do czystych małych słoiczków, zakręcić i odwrócić dnem do góry.
Ajwar
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz