Składniki
4 porcja/porcje/porcji
masa
- 2 łyżeczki soli, wg gustu
- 100 gramów śmietany 18% lub 30%
- 50 gramów Masla
- 3 ząbki czosnku
- 100 gramów sera blue lazur
- 100 gramów serka mascarpone
- 450 gramów szpinak mrożony
- 1 jajko
- 100 gramów ser feta
ciasto
- 2 łyżki zimnej wody, opcjonalnie
- 1 jajko całe
- 1 łyżeczki soli
- 150 gramów masła, schłodzone
- 250 gramów maki pszen, mąka tortowa
-
6
1h 20min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
do "Blokada naczynia miksującego" dodać wszytskie składniki na ciasto, czas 2 min, obr . "Ciasto" ciasto powinno sie lepić (jeśli nie będzie trzeba dodać wodę). Następnie z ciasta uformować kulkę, zawinąc w folię i włożyć do lodówki na poł godziny.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowac i wlożyć do wysmarowanej masłem formy do tarty (ok 25 cm średnicy). nakłuć ciasto widelcem i włożyć do rozgrzanego do 200st piekarnika (ja pieklam z gory i z dołu bez termoobiegu) na okolo 15 min (az sie zarumieni).
Ząbki czosnku wlożyć do "Blokada naczynia miksującego" i zmiksować czas 15 sek. obr. 5.
Nastepnie dodać do "Blokada naczynia miksującego" wszystkie składniki masy oprócz śmietany i sera feta i gotować "Obroty wsteczne" 2 czas 12 min 90 stopni.
Po tym czasie należy dodać śmietanę i miksować "Obroty wsteczne" 5 czas 30 sek.
Doprawic do smaku.
Na wyjete z piekarnika podpieczone ciasto wylewamy masę i dekorujemy pokrojona w kostke fetą.
Wkładamy do piekarnika na około 10 minut i gotowe
Smacznego
ciasto
Masa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNadzienie pyszne ale za rzadkie Wylewa si nie czu...
Nadzienie pyszne, ale za rzadkie. Wylewa się nie czuć ciasta