3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta ze szpinakiem i fetą


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

masa

  • 2 łyżeczki soli, wg gustu
  • 100 gramów śmietany 18% lub 30%
  • 50 gramów Masla
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 gramów sera blue lazur
  • 100 gramów serka mascarpone
  • 450 gramów szpinak mrożony
  • 1 jajko
  • 100 gramów ser feta

ciasto

  • 2 łyżki zimnej wody, opcjonalnie
  • 1 jajko całe
  • 1 łyżeczki soli
  • 150 gramów masła, schłodzone
  • 250 gramów maki pszen, mąka tortowa
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. do Blokada naczynia miksującego dodać wszytskie składniki na ciasto, czas 2 min, obr . Ciasto ciasto powinno sie lepić (jeśli nie będzie trzeba dodać wodę). Następnie z ciasta uformować kulkę, zawinąc w folię i włożyć do lodówki na poł godziny.

    Po schłodzeniu ciasto rozwałkowac i wlożyć do wysmarowanej masłem formy do tarty (ok 25 cm średnicy). nakłuć ciasto widelcem i włożyć do rozgrzanego do 200st piekarnika (ja pieklam z gory i z dołu bez termoobiegu) na okolo 15 min (az sie zarumieni).

  2. Masa
  3. Ząbki czosnku wlożyć do Blokada naczynia miksującego i zmiksować czas 15 sek. obr. 5.

    Nastepnie dodać do Blokada naczynia miksującego wszystkie składniki masy oprócz śmietany i sera feta i gotować Obroty wsteczne 2 czas 12 min 90 stopni.

    Po tym czasie należy dodać śmietanę i miksować Obroty wsteczne 5 czas 30 sek.

    Doprawic do smaku.

     

  4. Na wyjete z piekarnika podpieczone ciasto wylewamy masę i dekorujemy pokrojona w kostke fetą.

    Wkładamy do piekarnika na około 10 minut i gotowe tmrc_emoticons.;)

    Smacznegotmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nadzienie pyszne ale za rzadkie Wylewa si nie czu...

    Zgłoszony przez shangree na maja 12, 2017 at 16:28.

    Nadzienie pyszne, ale za rzadkie. Wylewa się nie czuć ciasta

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze