Składniki
0 porcja/porcje/porcji
1 jajko do smarowania pasztecików
FARSZ
- 500 g pieczarek, przekrojonych na pół lub ćwiartki
- 500 g kapusty kiszonej
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oliwy
- 1 płaska łyżka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli kamiennej
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 300 g wody
CIASTO
- 300 g śmietany 12%, (lub po 150 g śmietany i jogurtu naturalnego)
- 60 g drożdży
- 1 szczypta soli
- 200 g masła (najlepiej wykonanego w Thermomixie)
- 600 g mąki pszennej, (lub orkiszowej np. typ 650)
-
6
1h 25min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
FARSZ
1. do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5
2. dodać pieczarki, rozdrobnić (przy pomocy kopystki) 5s/obr.4
3. składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
4. dodać oliwę, tymianek, sól i pieprz, dusić 10min/120st/obr.1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, następnie przełożyć pieczarki do innego naczynia
5. do naczynia miksującego dodać kiszoną kapustę i wodę, gotować 30min/100st/"Obroty wsteczne" 1.5, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek
6. jeżeli po ugotowaniu kapusty będzie nadmiar wody należy kapustę odsączyć,
7. do kapusty dodać ugotowane wcześniej pieczarki, wymieszać 3-4s/"Obroty wsteczne" obr.2
8. można doprawić jeszcze solą i pieprzem wedle upodobań, przełożyć do innego naczynia, umyć naczynie miksujące
CIASTO
1. do naczynia miksującego włożyć wszystkie produkty na ciasto, wyrabiać 1.5 min/"Ciasto"
PASZTECIKI
1. ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować tj. na pierogi, na brzegu rozwałkowanego ciasta położyć 1/3 farszu, zwijać jak naleśniki,następnie kroić na 3-4cm kawałki, układać na blachę wyłożoną papierem, i smarować rostrzepanym jajkiem
2. piec 25 min w termoobiegu, temp. 180 st , ewentualnie wydłużyć czas pieczenia do 30 min
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
To ciasto nadaje się również do ciasteczek z jabłkami (tzw. chusteczki), albo rogalików z dżemem lub makiem.
Paszteciki można zamrażać. Aby były chrupiące przy podaniu, bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki należy zwilżyć paszteciki wodą i włożyć do rozgrzanego (150st) piekarnika na ok 10 min, sprawdzićprzed podaniem czy są rozmrożone.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam, czy to normalne, że z farszu pieczarek...
Witam, czy to normalne, że z farszu pieczarek (jeszcze przed dodaniem kapusty) wyszła mi papka??
Bardzo dobre paszteciki, miękkie ciasto, smaczny...
Bardzo dobre paszteciki, miękkie ciasto, smaczny farsz
Hana75: zrobiłam wczoraj, wyszło 24 - aczkolwiek...
Hana75: zrobiłam wczoraj, wyszło 24 - aczkolwiek te moje sa dwa razy wieksze od tych ze zdjecia w przepisie
Bardzo przepraszam, że nie odpowiedziałam, info...
Bardzo przepraszam, że nie odpowiedziałam, info o komentarzach do mnie nie dociera, a przeglądanie wszystkich przepisów po kolei i szukanie nowych komentarzy zajęłoby sporo czasu. W końcu dotarłam do tego pytania i niestety nigdy nie liczyłam pasztecików. Jak tylko nadazy się okazja to dam znać. Już przynajmniej wiem , że takie pytanie padło. Pozdrawiam serdecznie...
Akujal napisał:...
Witam, szkoda, że nikt nie odpisał i nadal nie wiadomo ile pasztecików wychodzi z tej porcji.
Czy mógłby ktoś podać tą ilość. Sporo osób będzie wdzięcznych za tą informację.
Ja bym bardziej posoliła ciasto, a tak to ok.
Ja bym bardziej posoliła ciasto, a tak to ok.
Mam pytanie - ile sztuk pasztecików wychodzi z...
Mam pytanie - ile sztuk pasztecików wychodzi z tego przepisu? Nigdy wcześniej nie robiłam żadnych pasztecików i chciałabym dobrze zaplanować ilość. Z góry dzięki za pomoc!
Skorzystałam z przepisu na ciasto. Pyszne....
Skorzystałam z przepisu na ciasto. Pyszne. Polecam ☺
grudzień należał do pasztecików-...
grudzień należał do pasztecików- robiłam kilka razy i podałam dalej Pani przepis. Jest to idealne ciasto, zawsze się udaje i smakuje- dziękuję
bardzo smaczne paszteciki z kapustą i...
bardzo smaczne paszteciki z kapustą i grzybami,idealnie pasują do wigilijnego barszczyku
napewno je wyprobuje na
napewno je wyprobuje na wigilie
polecam sa pyszne
polecam sa pyszne
(Brak tematu)
(Brak tematu)
Bardzo dobry przepis. Farsz
Bardzo dobry przepis. Farsz przygotowałam dzień wcześniej co zancząco przyśpieszyło pieczenie psztecików, które bardzo szybko zniknęły. Polecam.
Dostała trochę kapusty
Dostała trochę kapusty kiszonej a tu taki cudny przepis
Izka
Zrobiły furrorę
Zrobiły furrorę
Fajne ciasto, mięciutkie.
Fajne ciasto, mięciutkie. Polecam przepisik
Właśnie się pieką. Robi się
Właśnie się pieką. Robi się wspaniale. Można zrobić różyczki albo podłużne.
Pyszne paszteciki, to mój
Pyszne paszteciki, to mój pierwszy przepis na T5 [[wysiwyg_imageupload:2510:]]
Polecam
Polecam
Robiłem dzisiaj całkiem spoko
Robiłem dzisiaj całkiem spoko polecam przepis