3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Moja tortilla pszenna - przepis podstawowy


Wydrukuj:
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 150 g wody, (ciepłej lub gorącej)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 90 g smalcu
  • 340 g mąki pszennej
  • 6
    7min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
    1. Do naczynia miksującego włożyć smalec, sól i wodę 1,5 min. /obr. 2 / temp. 50 stopni. (rozpuścić smalec)
    2. Dodać mąkę i wymieszać 10 s/obr. 4, następnie wyrobić 1 min/ Blokada naczynia miksującego / Ciasto. Przełożyć ciasto do miski, przykryć i pozostawić ciasto aby odpoczęło nawet do 60 minut. (aczkolwiek już po kilku minutach można przystąpić do dalszych kroków)
    3. Rozdzielić ciasto na 10 części. Rozwałkować każdą na delikatnie oprószonej mąką powierzchni (lub, jeżeli to konieczne, pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej) na cienkie, okrągłe placki (około Ø 15-18 cm).
    1. Smażyć kolejno na nie przywierającej patelni lub naleśnikarce bez tłuszczu. (Najpierw 30 sekund pierwsza strona, dalej odwracamy 30 sekund druga strona, ponownie odwracamy 20sekund i odkładamy w stosik. Tortille będą płaskie, jeśli wygładzimy wszystkie pęcherzyki np. za pomocą łyżki cedzakowej. Tortille ułożone jedna na drugiej i trzymać w rozgrzanym piekarniku w temp. 80°C do momentu podania.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

# Podczas smażenia dostosuj wielkość ognia i stopień nagrzania patelni aby tortille nie przypalały się. # Wysmażone tortille będą się zwijały łatwiej jeżeli zawiniemy je w wilgotną ściereczkę. Można je też podgrzać przed zwijaniem. # Tak przygotowane tortille pszenne można wykorzystać do różnego rodzaju dań: zawijane z farszem, połączone farszem 2 tortille i pocięte w chipsy lub po prostu jako chipsy do nabierania przeróżnych dipów.

Więcej informacji i porad na:
//www.kielkismaku.pl/index.php?m=menu&t=przepis&g1=1&pm=1&id=15


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz