Tu jesteś:
4
Składniki
10 kawałek/kawałki/kawałków
Chlebek pietruszkowo-czosnkowy
ciasto
- 400 g mleka
- 0,5 łyżeczki cukru
- 12 g świeżych drożdży
- 400 g mąki
- 1 łyżeczki soli
- 10 g oliwy
- 6 ząbków czosnku
- 1 pęczka pietruszki
- 100 g Miękkiego masła
- 100 g tartego sera typu mozarella
- ser parmezan
- sól
- pieprz
-
6
2h 5min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. mleko podgrzać 30 sek.37 stopni/ obr.1
2. dodać drożdze, cukier. Podgrzać 1 min. 37 stopni/obr.1
3. dodać mąkę, sól, oliwę 3 min."Ciasto" interwał
4. do naoliwionej miski wkładamy ciasto, przykrywamy i zostawiamy na 45 min do wyrośnięcia
5. w między czasie czosnek i pietruszkę rozdrabniamy 5 sec./obr 10.
6. dodajemy masło i mieszamy 3 min/ obr. 0,5, tak aby powstała gładka masa
7. podsypujemy mąką stolnicę, wykładamy ciasto i jeszcze przez chwilę wyrabiamy.
8. rozwałkować ciasto na placek, rozsmarować na nim przygotowaną masę czosnkowo pietruszkową, całość posolić, popieprzyć, rozrzucić po całości sery: mozarellę i parmezan.
9. zawinąć ciasto w rulon, lekko przygnieś. Ciasto rozciąć po środku na długości 3/4 rulonu, tak aby powstały "rajstopy", następnie wykręcamy lekko do góry nadzieniem i formujemy "warkocz"
10. tak przygotowane ciasto, wkładamy do nasmarowanej oliwą foremki i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 15 minut.
11. wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni (grzanie góra/dół) na 30-35 minut
12. Na ostatnie 5 minut wrzucamy do piekarnika kostkę lodu.
SMACZNEGO!
CHLEBEK PIETRUSZKOWO CZOSNKOWY
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedza co oznacza określenie, że:...
a co oznacza określenie, że:
" Ciasto rozciąć po środku na długości 3/4 rulonu, tak aby powstały "rajstopy", następnie wykręcamy lekko do góry nadzieniem i formujemy "warkocz"
nie rozumiem za bardzo jak to zrobić krok po kroku
Ja robiłam ten chleb już trzy razy. Faktycznie,...
Ja robiłam ten chleb już trzy razy. Faktycznie, mąki trzeba dodać trochę więcej. Ok. 500 G, trzeba samemu wyczuć i dosypać odpowiednią ilość. poza tym chleb wyśmienity!
Bardzo ładne zdjęcie. Niestety są źle podane...
Bardzo ładne zdjęcie. Niestety są źle podane proporcje dotyczące chleba, 400g mleka i tyle samo mąki daje nam breję nie do opanowania. Proszę skorygować proporcje. Na chwilę obecną ten przepis to strata czasu i pieniędzy.