3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek pietruszkowo-czosnkowy


Wydrukuj:
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

Chlebek pietruszkowo-czosnkowy

ciasto

  • 400 g mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 12 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczki soli
  • 10 g oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 pęczka pietruszki
  • 100 g Miękkiego masła
  • 100 g tartego sera typu mozarella
  • ser parmezan
  • sól
  • pieprz
  • 6
    2h 5min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    CHLEBEK PIETRUSZKOWO CZOSNKOWY
  1. 1. mleko podgrzać 30 sek.37 stopni/ obr.1

    2. dodać drożdze, cukier. Podgrzać 1 min. 37 stopni/obr.1

    3. dodać mąkę, sól, oliwę 3 min.Ciasto interwał

    4. do naoliwionej miski wkładamy ciasto, przykrywamy i zostawiamy na 45 min do wyrośnięcia

    5. w między czasie czosnek i pietruszkę rozdrabniamy 5 sec./obr 10.

    6. dodajemy masło i mieszamy 3 min/ obr. 0,5, tak aby powstała gładka masa

    7. podsypujemy mąką stolnicę, wykładamy ciasto i jeszcze przez chwilę wyrabiamy.

    8. rozwałkować ciasto na placek, rozsmarować na nim przygotowaną masę czosnkowo pietruszkową, całość posolić, popieprzyć, rozrzucić po całości sery: mozarellę i parmezan.

    9. zawinąć ciasto w rulon, lekko przygnieś. Ciasto rozciąć po środku na długości 3/4 rulonu, tak aby powstały "rajstopy", następnie wykręcamy lekko do góry nadzieniem i formujemy "warkocz"

    10. tak przygotowane ciasto, wkładamy do nasmarowanej oliwą foremki i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 15 minut.

    11. wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni (grzanie góra/dół) na 30-35 minut

    12. Na ostatnie 5 minut wrzucamy do piekarnika kostkę lodu.

    SMACZNEGO!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • a co oznacza określenie, że:...

    Zgłoszony przez anetawilczewska na stycznia 3, 2017 at 11:25.

    a co oznacza określenie, że:

    " Ciasto rozciąć po środku na długości 3/4 rulonu, tak aby powstały "rajstopy", następnie wykręcamy lekko do góry nadzieniem i formujemy "warkocz"


    nie rozumiem za bardzo jak to zrobić krok po kroku

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja robiłam ten chleb już trzy razy. Faktycznie,...

    Zgłoszony przez Monisiax na grudnia 31, 2016 at 11:29.

    Ja robiłam ten chleb już trzy razy. Faktycznie, mąki trzeba dodać trochę więcej. Ok. 500 G, trzeba samemu wyczuć i dosypać odpowiednią ilość. poza tym chleb wyśmienity!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ładne zdjęcie. Niestety są źle podane...

    Zgłoszony przez grochy1 na grudnia 30, 2016 at 20:42.

    Bardzo ładne zdjęcie. Niestety są źle podane proporcje dotyczące chleba, 400g mleka i tyle samo mąki daje nam breję nie do opanowania. Proszę skorygować proporcje. Na chwilę obecną ten przepis to strata czasu i pieniędzy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze