3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Calzone nadziane ziołową piersią z kurczaka


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

NADZIENIE

  • 400 gramów piersi z kurczaka
  • świeże zioła wedle uznania
  • sól do smaku
  • łyżeczkę papryki czerwonej słodkiej
  • 80 gram startego żóltego sera, opcjonalnie można dodac fetę
  • Kilka pieczarek
  • oliwa z oliwek

Ciasto

  • 200 gramów ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżeczka przyprawa do pizzy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 15 gramów oliwy z oliwek lub oleju
  • 400 gramów mąki przennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 6
    10h 30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Wszystkie składniki w podanej kolejności wkładamy do naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego, wyrabiamy ciasto wpierw obroty 6/15 sek, następnie Interwał Ciasto 2,5min

    2. Wyrobione ciasto wyjmujęmy z naczynia i dzielimy ciasto na 10 częsci ( jezeli chcemy wiecej calzone to dzielimy na mniejsze porcje).

    3. Walkujemy na owal każda porcję na grubośc ok 5 milimetrów. Nadzienie układamy na środku i formujemy pieroga, zamykamy szczelnie ciasto.

    4. Gotowe calzone wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok 10 min

     

  2. NADZIENIE

     

    1. Pokrojoną na kawalki pierś wkładamy do naczynia miksującego, dodajemy solidną porcję swieżych ziół ( ja dodałam bazylię, mięte i oregano), sól wedle uznania, łyżeczkę papryki słodkiej oraz pieczarki i na koniec oliwE ok 2 łyzki stołowe. Mielimy 5 sek/ obroty 8. Gdy farsz zostanie zmielony dolewamy odrobinę wody i dusimy 2 min/Varoma.

    3. Nasępnie przestudzamy farsz, dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy.

     

    Smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Calzone z farszem śmialo można użyć jako dodatek do zupy, a farsz tak naprawdę zależy od naszej fantazji tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Trochę zmodyfikowałam farsz😀 bo miałam...

    Zgłoszony przez czarnul-a na kwietnia 1, 2023 at 14:06.

    Trochę zmodyfikowałam farsz😀 bo miałam wiecej produktów do zużycia, wyszło dobre 😀

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze