3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

TORT DACQUOISE z kremem kawowym (MOJE WYPIEKI)


Wydrukuj:
4

Składniki

2000 g

Krem

  • 250 g śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 10 szt. daktyli (suszone, bez pestek)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżka cukru pudru
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 1 łyżce wody, wystudzone
  • 0,5 szklanki rodzynek namoczonych w rumie

Blaty bezowe - 2 szt.

  • 10 suszonych, wypestkowanych daktyli
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 250 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 6 białek
  • 1 łyżki skrobii ziemniaczanej

Dodatkowo

  • kakao ciemne do posypania
  • daktyle i orzechy do dekoracji
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Blaty bezowe
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Rozgrzać piekarnik do 180ºC.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 2 okręgi o średnicy 24 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).

    Do naczynia miksującego wrzucić daktyle (wypestkowane), zmiksować 10-15 sek/obr. 9, następnie przełożyć do innego naczynia.

    W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli 4min/obr. 4, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną oraz daktylami.

    Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. Piec przez 5 minut w temperaturze 180ºC, następnie 1,5 godziny w temperaturze 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.

  2. Dekorowanie
  3. Przed podaniem przełóż kremem.

    Udekoruj orzechami włoskimi i daktylami wedle uznania
  4. Krem
  5. Do naczynia miksującego wrzucić daktyle (wypestkowane) oraz orzechy , zmiksować 5 sek/obr. 9, następnie przełożyć do innego naczynia.

    Wszystkie składniki na krem kawowy umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu. Dodać bakalie.

    Powstałą masą przełóż blaty bezowe.

    Schłodzić w lodówce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy