Składniki
8 osoba/osoby
dekoracja
- 500 g jeżyn
krem
- 500 g mleka
- 500 g śmietany kremówki, 30% tłuszczu
- 10 żółtek
- 150 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 2 laski cynamonu
- skórka z cytryny
ciasto
- 2 żółtka
- 80 g zimnej wody
- 300 g mąki
- 50 g masła
- 100 g cukru
-
6
1h 20min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wlać mleko, śmietanę, dodać żółtka, cukier i mąkę, wymieszać 10 s/obr. 4.
Dodać cynamon i skórkę z cytryny, podgrzać 18 min/90°C/obr. 1.5.
Z kremu usunąć cynamon i skórkę z cytryny, krem przelać do formy z tartą. Na całej powierzchni ciasta równomiernie ułożyć jeżyny.
Podawać po ostudzeniu.
Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10.
Dodać masło, mąkę, żółtko i wodę, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5.
Wyjąć ciasto z naczynia miksującego, z ciasta uformować kulę, włożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Przygotować i natłuścić formę do tarty (ok. Ø 26 cm).
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Przygotowaną formę do tarty wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem, aby uniknąć tworzenia się pęcherzyków powietrza.
Piec tartę 15-20 min (180°C) lub do czasu, aż nabierze złocistego koloru. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed napełnieniem dodatkami, lub przechowywać w hermetycznie zamykanym pojemniku.
Krem
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obiążyć, np. ryżem lub fasolą i zapiec w rozgrzanym piekarniku (180°C) przez 15 min. Po tym czasie usunąć obciążenie i papier do pieczenia i piec kolejne 5 min lub do momentu, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz