3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik z jabłkami


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

na ciasto

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 65 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kaszy manny (lub polenty)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1000 g chudego twarogu
  • 40 g masła
  • 50 g konfitury morelowej
  • 1200 g jabłek
  • 2 cytryny
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    ciasta:
  1. 1. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.



    2. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki.



    3. 500 g jabłek umieścic w naczyniu miksującym i rozdrobnić 2s/obr.5, dodać do nich 2 łyżki soku z cytryny i wymieszać kopystką. Przełożyć, naczynie miksujące umyć.



    4. Resztę jabłek pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny.



    5. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i ucierać 1min 30s/obr.4.



    6. Do masy jajecznej dodać pokruszony ser i ucierać 1min/obr.6 przy pomocy kopystki.



    7. Do naczynia miksującego włożyc skórkę cytrynową, 4 łyżki soku z cytryny, mąkę ziemniaczaną, 4 łyzki kaszy manny (lub w wersji bezglutenowej polenty) i proszek do pieczenia. Wymieszać 1 min/obr. wsteczne/obr.4, pomagając sobie kopystką.



    8. Do masy dodać roztopione i przestudzone masło oraz rozdrobnione jabłka, wymieszać 1 min/obr. wsteczne/obr.3, z pomocą kopystki.



    9. Masę serową przełożyć do tortownicy o śr. 26 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.



    10. Na wierzchu ciasta ułożyć koliście plasterki jabłka.



    11. Ciasto piec 60 - 70 min w 180°C.



    12. Rozpuścic konfiturę i posmarować nią gorący placek.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis pochodzi z książki "Dieta na jeden dzień tygodnia" Susanne Ploog i jak dla mnie jest REWELACYJNY.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Takiego połączenia jeszcze nie jadłam... muszę...

    Zgłoszony przez MalWin na lutego 11, 2017 at 20:22.

    Takiego połączenia jeszcze nie jadłam... muszę spróbować tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda cudnie, biorę się do

    Zgłoszony przez nela25 na stycznia 4, 2016 at 20:53.

    Wygląda cudnie, biorę się do roboty tmrc_emoticons.) Pycha !!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Co ludzie mają z tym

    Zgłoszony przez siemka2 na listopada 19, 2015 at 18:56.

    Co ludzie mają z tym glutenem? Nawciskają im lekarze głupot, eh! Właśnie robi się ciasto, ciekawe, co z tego będzie? Jutro wiozę je do pracy!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super ciasto! Polecam

    Zgłoszony przez Grubadonica na kwietnia 2, 2015 at 22:08.

    Super ciasto! Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kasza manna, budyń i proszek

    Zgłoszony przez Pyza_76 na września 7, 2014 at 19:22.

    Kasza manna, budyń i proszek do pieczenia zawierają gluten. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze