3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami


Wydrukuj:
4

Składniki

12 osoba/osoby

spód

  • 200 g herbatników
  • 70 g masła

masa serowa

  • 1000 g serka śmietankowego w wiaderku, u mnie naturalny Delfiko (koniecznie tłusty a ten chyba jest najbardziej tłusty)
  • 50 g miodu
  • 40 g konfitury różanej / z płatków róż
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki śmietany 18%

polewa

  • 2 łyżki śmietanki 30 %, typ kremówka
  • 60 g białej czekolady
  • migdały, ilość wg uznania; podprażyć
  • 1 słoiki konfitura różana z płatków róż, mały słoiczek( jak od koncentratu)
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. tortownice u mnie 26 cm wykładamy papierem pergaminowym

    spód herbatniki zmielić 15 sek/obr 10 na piasek, dodać masło i w zależności od temperatury masła doprowadzić do efektu mokrego piasku (czyli albo mieszamy bez podgrzewania jak masło rozuszczone albo podgrzewamy kiedy się miesza) . Wyłożyć na spód tortownicy, wstawić do lodówki.

    W tym czasie bierzemy się za masę serową B-)

    masa serowa

    wrzucamy do Blokada naczynia miksującego wszystkie sładniki z listy masa serowa 2 min/obr. 6 mieszając kopystką - ma być jednolita masa więc z sercem proszę. Jeśli nie będzie to wydłużyć czas mieszania

    po wymieszaniu wylać na spód i piec w piekarniku w 170 stopniach 15 min w kąpieli wodnej (czyli umieszczamy miskę z wodą na dnie piekarnika) i kolejne 45 minut normalnie (bez miski z wodą)

    zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia

    polewa

    w naczyniu miksującym mielimy białą czekoladę 10 sek/ obr. 10 i wlewamy śmietankę 2 min/50st/obr 3

    ostygnięty sernik smarujemy powidłami, później polewamy roztopioną polewą z białej czekolady i sypiemy uprażonymi migdałami

    później na 6 godzin do lodówki

    i NARESZCIE można zjeść Bon appetit tmrc_emoticons.;-)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

białą czekolade można też szybko rozpuścić w małym garnuszku


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyszedł genialny. Co prawda trochę go popsułam...

    Zgłoszony przez Krysia1304 na października 26, 2020 at 16:29.

    Wyszedł genialny. Co prawda trochę go popsułam bo zamiast sera z wiaderka użyłam normalnego i był suchy, po prostu następnym razem nie dołożę mąki ziemniaczanej. Naprawdę bardzo smaczny i ciekawy przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez gosiaczek_l24 na lutego 17, 2017 at 14:24.

    Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze