3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pieczone obwarzanki


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

NA OBTOCZENIE

  • 80 g stopionego masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu

CIASTO

  • 100 g masła
  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 50 g drożdży
  • 150 g cukru
  • 220 g mleka
  • 6
    1h 50min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    CIASTA
  1. Do naczynia miksującego włożyć mleko, masło, drożdze i cukier i podgrzać 1min30s/37ºC/obr.5

    Dodać mąkę, wyrobić 2min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto.

    Ciasto przełożyc do miski, przykryć ściereczką i odczekać ok. 30 min, aż wyrośnie.

    Następnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i literatką wykrawać kółka, a w ich środku małą dziurkę, np. zakrętką od butelki.

    Ułożyć na blaszce i odczekać ok 15 min, aż nieco podrośnie.

    Piec 20 min w 170ºC - 180ºC.

    Po upieczeniu lekko przestudzić, nastepnie moczyć w roztopionym maśle i zanurzać w miseczce z cukrem zmieszanym z cynamonem.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepyszne, polecam!

    Zgłoszony przez GosiaWiniarska na lutego 11, 2017 at 19:49.

    Przepyszne, polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W składnikach nie jest

    Zgłoszony przez Ewciawin na marca 31, 2015 at 16:07.

    W składnikach nie jest napisane ile tego masła trzeba dać do ciasta no i co z żółtkami ale domyślam sie ze żółtma dodaje sie pozniej z mąka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze