Składniki
15 porcja/porcje/porcji
do posmarowania
- jajko, roztrzepane
Ciasto
- 100 g rodzynek
- 1 szczypty soli
- 5 g kardamonu, mielonego
- 500 g mąki
- 75 g Miękkiego masła
- 250 g mleka
- 75 g cukru
- 25 g drożdży, świeżych
-
6
1h 15min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego "Blokada naczynia miksującego" pokruszyc drożdze, wsypac cukier, wlac 50g mleka. Ustawic czas 3min/ temp. 37/obr. 3. Pozwolic zaczynowi popracowac przez 10 min.
Następnie do "Blokada naczynia miksującego" dodac masło, resztę mleka, kardamon, sól, wymieszac z zaczynem, ustawiajac Thermomix na 1 min, temp 37 i "Mieszanie" .
Po tym czasie dodac mąkę i wyrabiac ciasto: 6 min, interwał "Ciasto" . Następnie wrzucic do "Blokada naczynia miksującego" rodzynki i wyrabiac ciasto jeszcze minutę na "Ciasto" .
Ciasto wyjac, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na ok 40 minut.
Po tym czasie uformowac z ciasta kulki- ok 15 sztuk, posmarowac rozbełtanym jajkiem. Odstawic do wyrosniecia jeszcze na 15 minut.
Piec 15 minut w temp. 200 stopni, wyciagac rumiane, jeśc po ostygnięciu.
Smacznego!
Zamiast rodzynek można dodac kawałki czekolady.
Zaczyn
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Konsystencja ciasta zalezna jest od mąki. Ciasto powinno byc elastyczne, odchodzic od naczynia"Blokada naczynia miksującego" .
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWyglądają obłędnie
Wyglądają obłędnie
Super bułeczki!!!! Polecam
Super bułeczki!!!! Polecam
Świetny przepis, bułeczki
Świetny przepis, bułeczki pyszne bardzo przypominają nam bułeczki holenderskie. Z maselkiem i wędliną to już prawdziwy rarytas. Mają niestety jedną wadę - szybko znikają z talerza
Dzięki za przepis pozdrawiam