3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Muffinki czekoladowe z nutellą


Wydrukuj:
4

Składniki

19 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki cukru zrobionego w TM, opcjonalnie
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
  • 150 g kefiru
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 70 g masła
  • 50 g czekolady, 60%
  • 100 g czekolady, 45%
  • 230 g cukru
  • 280 g mąki pszennej, typ 405/450

Nadzienie

  • wiśnie z dżemu domowego, opcjonalnie
  • nutella
  • 6
    40min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    MUFFINEK
  1. Rozgrzać piekarnik do temp 180 c. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.

     

    Do garnka z gorącą wodą wstawić miseczkę i wrzucić do niej czekoladę i masło – a gdy się rozpuści wyjąć z gorącej kąpieli, odstawić.

     

    Na pokrywie naczynia miksującego ustawić miseczkę, odważyć do niej mąkę (można przesiać przez sitko), cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia – dokładnie połączyć.

     

    Założyć motylek. do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 1min/obr.3,5 lub do momentu gdy białka będą sztywne.

     

    Dodać jajko ubijać 30 sek/ obr.4

     

    Dodać kefir a potem pomału dodawać mąkę zmieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia cały czas obroty poz.3.5 czas ok.3 min lub do połączenia składników na gładką masę.

     

    Kopystką zgarnąć ze ścianek ciasto i dodać roztopioną czekoladę i ubijać ok. 40 sek/obr. od 2 do 3,5 stopniowo zwiększając obroty.

     

    Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśniej śmietany, jeśli jest zbyt rzadkie to dodać trochę mąki a jak zbyt gęste to dodać trochę kefiru (to wszystko zależy od użytej mąki i gęstości kefiru) i ubijać do momentu całkowitego połączenia składników obr. od 2 do 3,5

     

    Do każdej papilotki wyłożyć 1 łyżkę ciasta, włożyć ½ łyżeczki nutelli, przykryć kolejną łyżką ciasta.

     

    Piec ok.20-25 min w 180c. Mufinki podawać ciepłe lub ostudzone.

     

    Smacznegotmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zamiast nutelli można wykorzystać masło orzechowe z orzechów włoskich lub laskowych albo owoce bądź dżem owocowy.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz