Składniki
30 kawałek/kawałki/kawałków
MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 90 g cukru pudru
- 60 g Miękkiego masła
- 2 jajka
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżek miodu
- 2 łyżeczek przyprawy korzennej do pierników
- 1 łyżeczek sody oczyszczonej
-
6
40min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
- 1. W "Blokada naczynia miksującego" (naczyniu miksujacym) umieszczamy miód, pokrojone masło i drożdże. Ustawiamy thermomix na 2,30 min / 37 stopni / obr. 2
2. Do tego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i 1 jajko (drugie bedzie potrzebne pozniej). Ustawiamy 1 min / Interwał "Ciasto"
3. Ciasto wałkujemy na grubość około 4mm (grubsze ciastka = bardziej miękkie)i wycinamy foremkami różne kształty, kładziemy na blachę wyłożoną papierem i smarujemy z góry rozmąconym jajkiem.
Pamiętajcie o zachowaniu odstępów bo pierniczki rosną i sklejają się do siebie.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemmy 8-12 minut - z tym że im dłużej tym bardziej spieczone i mniej miękkie - ja piekę 9 minut.
5. Wyciągamy z piekarnika i studzimy, a następnie można je udekorować.
Poolecam polewę czekoladową, tj: 100g czekolady gorzkiej i 50g miękkiego masła roztopić w kąpieli wodnej.
Udekorowane pierniki odstawić w chłodne miejsce.
Przepis przetestowany przeze mnie i faktycznie wychodzą miękkie, można je od razu zjeść bez obaw o połamanie zębów :P
SMACZNEGO!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
UWAGA! Ciasto może wyjść dość rzadkie - najlepiej zrobić wieczorem i zostawić na noc w lodówce, a piec rano - przez noc stwardnieje i będzie się dobrze wałkować.
Jednak jeśli czas Was goni, to po wyjęciu z TM jeszcze chwilę wyrabiam ręcznie na lekko podsypanej mąką stolnicy. Wałkuję i wycinam od razu na papierze do pieczenia, który potem przekładam na blaszkę.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPierniczki pyszne i również po kilku dniach są...
Pierniczki pyszne i również po kilku dniach są nadal miękkie. Dodałam trochę więcej mąki i na noc w lodówce zostawiłam
Bardzo dobre i bardzo miękkie, piekłam też...
Bardzo dobre i bardzo miękkie, piekłam też tylko 9 minut
Jak co roku - miękkie pierniczki upieczone ...
Jak co roku - miękkie pierniczki upieczone
Wyszły wyśmienite!
Dodałam nowe zdjęcia, bo może poprzednie było mało zachęcające :P - jest tam też zdjęcie, jak wygląda moje ciasto.
Polecam!
Właśnie skończyłam piec. Mieciutkie,...
Właśnie skończyłam piec. Mieciutkie, aromatyczne - ciasto chłodziło się cały dzień. Nie kleiło się wcale. Pyszne.
Pierniczki wyszły super mięciutke i bardzo...
Pierniczki wyszły super mięciutke i bardzo smaczne
bzac napisał:...
Może zmiejsz trochę temperaturę w piekarniku?
Wiadomo różne są piekarniki, mój nagrzewa się zabardzo i dlatego muszę na pokrętle ustawiać mniej niż w przepisie.
bardzo popękały mi te pierniczki nie sa takie...
bardzo popękały mi te pierniczki nie sa takie gładkie, czy może ktoś zna powód
polecam wyszly idealne, jednak ciasto to...
polecam wyszly idealne, jednak ciasto to
troszkę sie kleilo i duzo podsypalam maki wiec nie były ciemne tylko jasne hehe
Wyszły wyśmienite, robiłam kilkakrotnie, są...
Wyszły wyśmienite, robiłam kilkakrotnie, są miękkie! Dałam więcej mąki bo ciasto dość rzadkie wychodzi!
Wyszły bardzo dobre
Wyszły bardzo dobre
Polecam bardzo dobre pierniczki nie są twarde
Polecam bardzo dobre pierniczki nie są twarde
Pierniczki bardzo dobre , kruche łatwe do...
Pierniczki bardzo dobre , kruche łatwe do wykonania. Będę je często piekła. Polecam nawet niedoświadczonnym piekarkom
Wyszły pyszne! Polecam przepis
Wyszły pyszne! Polecam przepis
Bardzo udany przepis. Pierniczki niesamowicie...
Bardzo udany przepis. Pierniczki niesamowicie delikatne i miekkie (9 min. pieczenia).
POLECAM
POLECAM
Koniecznie trzeba wyprobowac
Koniecznie trzeba wyprobowac
Przepis super, polecam nawet moje wybredne dzieci...
Przepis super, polecam nawet moje wybredne dzieci jedzą te pierniczki
Pyszne, ja urywam po kawałku ciasta i wyklejam...
Pyszne, ja urywam po kawałku ciasta i wyklejam nim głębokie foremki np. choinki czy czapeczki mikołajowe
Pierniczki są pyszne i mięciutkie....
Pierniczki są pyszne i mięciutkie.
Zrobiłam od razu z podwójnej porcji. Wyciełam różne kształty, dodatkowo słomką zrobiłam dziurki żeby powiesić na choinkę ale chyba nie doczekają :-P Dzisiaj robię kolejną porcję
Na początku zapomniałam posmarować jajkiem ale i tak są pyszne.
Dziękuję bardzo i polecam wszystkim
Rewelacyjny przepis! To moje pierwsze pierniki w...
Rewelacyjny przepis! To moje pierwsze pierniki w życiu, wszystko wyszło pysznie jedyny minus.. Za mała porcja wyszło mi około 25 pierników z czego na drugi dzień nie uchował się żaden..
Bardzo dobry przepis. Pierniczki rzeczywiście...
Bardzo dobry przepis. Pierniczki rzeczywiście wychodzą miekkie i smaczne. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji dając w połowie makę żytnią pełnoziarnistą i cukier trzcinowy (nadał ciastu karmelowy posmak). Ciasto wyszło plastyczne, nie kleiło się. Jedyna zmianą przy kolejnym wypieku będzie zwiększenie ilości przyprawy korzennej - według mnie piernicznki mogłyby być bardziej aromatyczne, ale to rzecz gustu. Polecam ten przepis!
witam, ja na szybko znalazłam ten przepis i...
witam, ja na szybko znalazłam ten przepis i chciałam je zrobić ale ciasto, które się zrobiło tak kleiło mi się do rąk i naczynia, że dodatkoo chyba jeszcze pół kilo mąki zuzyłam ale wyszły dobre
wspaniale
wspaniale
Bardzo mała porcja mojej rodzince baaardzo...
Bardzo mała porcja mojej rodzince baaardzo smakują! I te grubsze i nawet te cieńsze są smaczne po paru dniach i fajnie to ciasto się rozpada w ustach Polecam!
Przepis super wyszly wspaniałe pierniczki...
Przepis super wyszly wspaniałe pierniczki musialam zrobic drugi raz bo rodzinka nie mogła się oprzeć
Przepyszne na ciepło teraz czekają na...
Przepyszne na ciepło teraz czekają na dekorowanie
Trzymam je w szczelnie zamkniętym pojemniku przez...
Trzymam je w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 tygodnie
A jak długo utrzymują świeżość?
A jak długo utrzymują świeżość?