3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makowiec japoński (makowiec z jabłkami)


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

Makowiec

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka olejku do ciast, (migdałowy lub arakowy)
  • bakalie (orzechy, migdały, żurawina, rodzynki -, w sumie ok. 100g)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 duze jabłka, (ósemki bez gniazd ok. 600g.)
  • 9 jajek
  • 240 g masła w temp. pokojowej
  • 300 g cukru kryształu
  • 350 g maku suchego nie mielonego

Polewa czekoladowa

  • 50 g mleka
  • 150 g gorzkiej czekolady

Dekoracja

  • wiórki kokosowe
  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Do suchego naczynia miksującego wsypujemy mak. Mielimy mak. (obroty 10, czas 30sek.) Przekładamy mak do miseczki i przystępujemy do kolejnych kroków. 300g cukru mielimy na cukier puder (obroty 10, czas 20sek.) Kopystką zgarniamy cukier ze ścianek naczynia miksującego. Dodajemy masło i żółtka ( czas 2min. , obroty 5 ) Dalej dodajemy obrane jabłka bez gniazd, pokrojone na ósemki ( czas 15sek. , obroty 4 ) W kolejnym kroku dodajemy pozostałe składniki (pomijając białka jajek) ( czas ok. 1 min., obroty 4 ) Zawartość przekładamy do większej miski, myjemy dokładnie naczynie miksujące i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przystępujemy do ubicia piany z białek. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy motylek, wlewamy wszystkie białka i szczyptę soli. Ubijamy ( czas ok. 4min. temp.37 stopni, obroty 4 ) Ubitą na sztywno pianę delikatnie łączymy z masą makową dodając po jednej łyżce piany i delikatnie mieszając. Po dodaniu całości piany ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany. Przelewamy je delikatnie do formy wyłożonej pergaminem i umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Pieczemy ok. 55 minut. Gdy ciasto po upieczeniu przestygnie, przygotowujemy polewę czekoladową. Smarujemy ciasto od góry i posypujemy wiórkami kokosowymi.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

# Bardzo smaczne, wilgotne ciasto makowe.# Aby wiórki kokosowe były bardziej aromatyczne podgrzej je na suchej patelni przed posypaniem ciasta


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Piekłam go już milion razy i zawsze wychodzi...

    Zgłoszony przez martek_sz na października 15, 2022 at 14:53.

    Piekłam go już milion razy i zawsze wychodzi pyszny, znika w okamgnieniu Big Smile Ja daje połowę cukru ale za to więcej bakalii

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • JaJola: to może zamiast wystawiać słabą ocenę...

    Zgłoszony przez Trolek1990 na maja 13, 2022 at 11:27.

    JaJola: to może zamiast wystawiać słabą ocenę poczytasz najpierw w internecie w jaki sposób obchodzić się z makiem żeby nie był gorzki ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam to ciasto krok po kroku wg przepisu i...

    Zgłoszony przez JaJola na grudnia 29, 2021 at 19:57.

    Zrobiłam to ciasto krok po kroku wg przepisu i jestem rozczarowana efektem końcowym (szczególnie w kontekście zachwytów innych użytkowników). Goryczka maku wyczuwalna, suche i przeciętne w smaku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszsznnyyyyy Nie sądziłam, że makowiec z...

    Zgłoszony przez SocziB na kwietnia 2, 2021 at 14:03.

    PyszsznnyyyyyLove Nie sądziłam, że makowiec z jabłkami będzie taki dobry. Zamiast cukru dałam 220 g miodu, dla mnie trochę za słodki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny

    Zgłoszony przez bobl100 na listopada 14, 2020 at 18:46.

    Pyszny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • "niebo w gębie" idealne ciasto pod moje...

    Zgłoszony przez MaKaSt na kwietnia 20, 2020 at 14:11.

    "niebo w gębie" idealne ciasto pod moje podniebienie, nie mogłam się nim najeść tmrc_emoticons.) co prawda dałam mniej jajek niż jest w przepisie, ale wyszło pyszne 😋

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło z lekką goryczką. Proponuje mak...

    Zgłoszony przez Mariola 82 na stycznia 7, 2020 at 00:59.

    Ciasto wyszło z lekką goryczką. Proponuje mak sparzyć gorącym mlekiem i odsączyć

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwsze ciasto z TM, którym jestem tak...

    Zgłoszony przez 12345678 na grudnia 25, 2019 at 21:29.

    Pierwsze ciasto z TM, którym jestem tak zachwyconA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy można do tego makowca uzyc masy makowej z...

    Zgłoszony przez Karwlu na grudnia 23, 2019 at 22:28.

    Czy można do tego makowca uzyc masy makowej z puszki??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ewik.B:...

    Zgłoszony przez www.e-kominki.com na grudnia 23, 2019 at 18:25.

    Ewik.B:
    zwyczajowo dałbym miodu 300g tak jak cukru ale i 250g starczy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Baaaardzo dobry. Innego makowca już nie chcę...

    Zgłoszony przez andziczka na grudnia 21, 2019 at 12:56.

    Baaaardzo dobry. Innego makowca już nie chcę jeść. Obowiązkowy na Święta.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • www.e-kominki.com: w jakiej proporcji zastepujesz...

    Zgłoszony przez Ewik.B na listopada 3, 2019 at 09:10.

    www.e-kominki.com: w jakiej proporcji zastepujesz cukier miodem??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny, wilgotny i szybko się robi.

    Zgłoszony przez Langusta na grudnia 22, 2018 at 10:34.

    Pyszny, wilgotny i szybko się robi.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Makowiec bardzo nam smakował. Bardzo wilgotny....

    Zgłoszony przez henrietta na października 4, 2018 at 21:32.

    Makowiec bardzo nam smakował. Bardzo wilgotny. Dodałam jabłka ze słoika. Pycha! Dziękuję!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja osładzam miodem, jest idealny.

    Zgłoszony przez www.e-kominki.com na sierpnia 14, 2018 at 21:22.

    Ja osładzam miodem, jest idealny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam wyszedł idealny !! na duzej blaszce...

    Zgłoszony przez Gosiek87 na stycznia 26, 2018 at 13:39.

    Robiłam wyszedł idealny !! tmrc_emoticons.) na duzej blaszce mokry nawet babci smakował co zawsze zachwala swoje :P

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dlugo się do niego zabierałam ale jest super....

    Zgłoszony przez Psotka69 na grudnia 30, 2017 at 22:26.

    Dlugo się do niego zabierałam ale jest super. Podczas mieszania już wszystkich składników pomagałam sobie kopystką, ale w TM31 się zmieścił 😍

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dobry ale troche suchy, trzeba dać więcej...

    Zgłoszony przez juka89 na grudnia 27, 2017 at 23:59.

    dobry ale troche suchy, trzeba dać więcej jabłek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejny przepis przetestowany, godny polecenia dla...

    Zgłoszony przez nowitzka33 na grudnia 27, 2017 at 09:48.

    Kolejny przepis przetestowany, godny polecenia dla niezdecydowanych, zresztą komentarze świadczą o tym najlepiej...dziękuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre makowe ciasto. Ja zazwyczaj robię na...

    Zgłoszony przez zdesio na grudnia 26, 2017 at 23:15.

    Bardzo dobre makowe ciasto. Ja zazwyczaj robię na górę lukier cytrynowy - to orzeźwia ciasto

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • NA JAKS BLACHE?

    Zgłoszony przez kornelka88 na grudnia 18, 2017 at 11:23.

    NA JAKS BLACHE?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja piekę w blaszce 38/25

    Zgłoszony przez za sałatą na grudnia 15, 2017 at 17:58.

    Ja piekę w blaszce 38/25 tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ponawiam pytanie na jak duza blache jest ten...

    Zgłoszony przez iwonas44 na grudnia 13, 2017 at 05:18.

    ponawiam pytanie na jak duza blache jest ten przepis ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • właśnie na jaką blaszke jest ten przepis?

    Zgłoszony przez Gosiek87 na grudnia 4, 2017 at 21:07.

    właśnie na jaką blaszke jest ten przepis?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny a czy można czymś zastąpić cukier.?

    Zgłoszony przez Dominisia181 na grudnia 1, 2017 at 22:19.

    PysznySmile a czy można czymś zastąpić cukier.?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • na jak duza blache jest ten przepis ?

    Zgłoszony przez iwonas44 na listopada 13, 2017 at 01:38.

    na jak duza blache jest ten przepis ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię w tm31 pół porcji. Bardzo smaczne....

    Zgłoszony przez jamajama na listopada 8, 2017 at 14:27.

    Robię w tm31 pół porcji. Bardzo smaczne. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry makowiec, wilgotny i szybko sie robi....

    Zgłoszony przez Wioletanno na listopada 1, 2017 at 16:22.

    bardzo dobry makowiec, wilgotny i szybko sie robi. Na przyszłość dam wiecej bakali

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto szybkie i godne polecenia

    Zgłoszony przez ToczMar na października 31, 2017 at 15:17.

    Bardzo dobre ciastotmrc_emoticons.) szybkie i godne polecenia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niebo w gembie

    Zgłoszony przez agnies81 na czerwca 9, 2017 at 18:46.

    Niebo w gembie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha

    Zgłoszony przez tenia65 na maja 3, 2017 at 15:14.

    Pycha!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • fAJNY PRZEPIS, CIASTO SMACZNE. GODNE POLECENIA

    Zgłoszony przez Asia01 na marca 12, 2017 at 20:41.

    fAJNY PRZEPIS, CIASTO SMACZNE. GODNE POLECENIA Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne i łatwe

    Zgłoszony przez hunke na marca 2, 2017 at 11:11.

    Pyszne i łatwe tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto robiłam na świeta jest godne polecenia...

    Zgłoszony przez aga19760607 na grudnia 31, 2016 at 16:13.

    ciasto robiłam na świeta jest godne polecenia jednym słowem PYCHA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a jak robicie polewę? Czekolada ropuszczona w...

    Zgłoszony przez Jacooh na grudnia 23, 2016 at 20:31.

    a jak robicie polewę? Czekolada ropuszczona w ciepłym mleku ??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniałe ciasto, robiłam już wiele razy i...

    Zgłoszony przez za sałatą na grudnia 16, 2016 at 22:55.

    Wspaniałe ciasto, robiłam już wiele razy i zawsze wychodzi Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz robilam taki makowiec , przepis jest...

    Zgłoszony przez Zofia1954 na grudnia 14, 2016 at 22:52.

    Pierwszy raz robilam taki makowiec , przepis jest super nic dodac nic ująć , dzieki za zrobienie przyjemności mojej rodzince

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proste, szybkie i bardzo smaczne. Jak dla mnie...

    Zgłoszony przez Agtatka na grudnia 14, 2016 at 11:35.

    Proste, szybkie i bardzo smaczne. Jak dla mnie efekt łałtmrc_emoticons.)

    Już 2 razy piekłam, znika bardzo szybkotmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, pyszne. Będę wracać do tego przepisu.

    Zgłoszony przez Kitek77 na listopada 12, 2016 at 17:55.

    Polecam, pyszne. Będę wracać do tego przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez daro896 na października 31, 2016 at 16:26.

    Pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Makowiec pyszny. Dałam 5 jabłek i nabrał wiecej...

    Zgłoszony przez Justyna2302 na października 30, 2016 at 08:33.

    Makowiec pyszny. Dałam 5 jabłek i nabrał wiecej wilgotności. Bardzo dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobię na urodziny... czym

    Zgłoszony przez Dytka55 na lipca 13, 2016 at 11:35.

    Zrobię na urodziny... czym można wykończyć ciasto od góry żeby wyglądało elegancko i żeby trochę go podwyższyć bo robie na większej blaszce?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny, polecam!!! Bede go

    Zgłoszony przez alidudek na czerwca 17, 2016 at 09:33.

    Pyszny, polecam!!! Bede go robic juz kolejny raz. Troszke zmodyfikowalam zamiast kaszy manny dodaje kasze kukurydziana - wersja dla bezglutenowcow. Dziekuje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój ulubiony przepis na

    Zgłoszony przez monazo na czerwca 7, 2016 at 21:20.

    Mój ulubiony przepis na makowiec, zawsze się udaje Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super ciasto, fajny przepis

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 3, 2016 at 21:26.

    tmrc_emoticons.)

    Super ciasto, fajny przepis .polecam gorąco

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Drugi raz je będę robić. Tym

    Zgłoszony przez Mirona na marca 26, 2016 at 00:53.

    Drugi raz je będę robić. Tym razem na święta.

    Ciasto jest pyszne, wilgotne jak żaden inny makowiec. Takie zapamiętałam z dziecistwa i smak jest ten sam - dziękuję.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nawet 24x36cmbędzie ok.Można

    Zgłoszony przez SAM na marca 19, 2016 at 22:56.

    Nawet 24x36cmbędzie ok.Można też do dwóch małych okrągłych tortownic tmrc_emoticons.) będą 2 sztuki za jednym razem.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WIELKOŚĆ BLASZKI Jakiej

    Zgłoszony przez BEATA 1909 na marca 19, 2016 at 20:36.

    WIELKOŚĆ BLASZKI

    Jakiej wielkości blaszki używacie, żeby ciasto było wysokie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłe po raz pierwszy

    Zgłoszony przez Peter80 na stycznia 31, 2016 at 14:24.

    Robiłe po raz pierwszy większe ciasto i to wyszło znakomicie. Wszyscy byli zachwyceni. Super przepis tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne, nie tylko

    Zgłoszony przez Joanna0508 na stycznia 18, 2016 at 12:13.

    Ciasto przepyszne, nie tylko na Święta!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •