Składniki
0 porcja/porcje/porcji
- 160 g oleju z pestek winogron
- 4 porcje jajka - 4szt.
- 15 g sody oczyszczonej
- 5/10 g przyprawy korzennej, zrobionej w TM
- 150 g ksilitolu lub cukru trzcinowego
- 300 g mąki orkiszowej razowej
- 1 porcji jabłko pokrojone na ćwiartki, obrane
- 400 g marchewki pokrojone w kawałki, obranej
- 150 g maślanki
-
6
1h 20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Obraną i pokrojoną marchew z jabłkiem wrzucić do"Blokada naczynia miksującego" założyć miarkę miksować 10sek./obr.5,5 zgarnąc kopystką.
Suche składniki (mąka, cukier, przyprawa, soda) wymieszać w osobnej misce i przesypać do"Blokada naczynia miksującego"
Dodać resztę składników do "Blokada naczynia miksującego" (jajka, olej, maślanka) założyć miarkę wymieszać obróty "Obroty wsteczne" 30sek./obr.5
W razie potrzeby zgarnąc kopystką i ponownie wymieszać.
Tortownicę o średnicy ok. 24 -25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie forma sylikonowa). Wylać ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na1 godzinę.
Po upieczeniu ciasto wystudź.
Smacznego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (pieczone na termoobiegu). Okrągła forma o średnicy 24cm
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Można przygotować polewę:
300 g waniliowego, mielonego serka twarogowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Serek wymieszać z jogurtem i rozsmarować na cieście, posypać płatkami migdałów.
Ewentualnie:
25g cukru (trzcinowy)zemleć 5s/obr.10, dodać łżeczkę cukru waniliowego, (wykonanego w TM) 300g twarogu pokrojonego na kawałki i 70/100g jogurtu naturalnego, zmiksować 2min/obr.4
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzStella08: Fajnie ze smakował. Tez taki mi...
Stella08: Fajnie ze smakował. Tez taki mi wychodzi 😉
jsadowinska:Tak jak w opisie 😅...
jsadowinska:Tak jak w opisie 😅
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (pieczone na termoobiegu).
Floe: Coś musiało pójść nie tak. Robię to...
Floe: Coś musiało pójść nie tak. Robię to ciasto regularnie i zawsze wychodzi. Z natury jest fajne "mokre" nie mylić z zakalcem.
pychotka pychotka puszysty i smaczny ( serwowałam...
pychotka pychotka puszysty i smaczny ( serwowałam z serkiem waniliowym)
Pierwszy raz w życiu wyszedł mi zakalec 😕
Pierwszy raz w życiu wyszedł mi zakalec 😕
Aneta Janczyk napisał:...
Aneta Janczyk napisał:...
Wszystko jeat dokładnie
Wszystko jeat dokładnie opisane na stronie
A jaka powinna być
A jaka powinna być temperatura pieczenia?
Wypróbowany
Wypróbowany
Tak, jak już ostygnie. A
Tak, jak już ostygnie. A polewa według upodobań
Polewę dajemy po wyjęciu
Polewę dajemy po wyjęciu placka z piekarnika? można czymś zastąpić ser twarogowy? Np serkiem homo?
Tez myślałam o zmniejszeniu
Tez myślałam o zmniejszeniu oleju, zmienię w składzie na 160g co do cukru z taka ilością jest dla mnie idealne. Dziękuje za komentarz
Dziękuję za przepis. :)Ciasto
Dziękuję za przepis. Ciasto było przebojem na moim przyjęciu urodzinowym. Dodałam o 20 g mniej cukru i oleju. Polecam, na pewno się uda
Wiolka
Ciasto pyszne, nawet bez
Ciasto pyszne, nawet bez polewy
Wypróbowany.
Wypróbowany.