3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lekkie ciasto marchewkowe ;)


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 160 g oleju z pestek winogron
  • 4 porcje jajka - 4szt.
  • 15 g sody oczyszczonej
  • 5/10 g przyprawy korzennej, zrobionej w TM
  • 150 g ksilitolu lub cukru trzcinowego
  • 300 g mąki orkiszowej razowej
  • 1 porcji jabłko pokrojone na ćwiartki, obrane
  • 400 g marchewki pokrojone w kawałki, obranej
  • 150 g maślanki
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni (pieczone na termoobiegu). Okrągła forma o średnicy 24cm
  1. Obraną i pokrojoną marchew z jabłkiem wrzucić doBlokada naczynia miksującego założyć miarkę miksować 10sek./obr.5,5 zgarnąc kopystką.

  2. Suche składniki (mąka, cukier, przyprawa, soda) wymieszać w osobnej misce i przesypać doBlokada naczynia miksującego

  3. Dodać resztę składników do Blokada naczynia miksującego (jajka, olej, maślanka) założyć miarkę wymieszać obróty Obroty wsteczne 30sek./obr.5

    W razie potrzeby zgarnąc kopystką i ponownie wymieszać.

  4. Tortownicę o średnicy ok. 24 -25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie forma sylikonowa). Wylać ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na1 godzinę.

  5. Po upieczeniu ciasto wystudź.

    Smacznego tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można przygotować polewę:

300 g waniliowego, mielonego serka twarogowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Serek wymieszać z jogurtem i rozsmarować na cieście, posypać płatkami migdałów.

Ewentualnie:

25g cukru (trzcinowy)zemleć 5s/obr.10, dodać łżeczkę cukru waniliowego, (wykonanego w TM) 300g twarogu pokrojonego na kawałki i 70/100g jogurtu naturalnego, zmiksować 2min/obr.4


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Stella08: Fajnie ze smakował. Tez taki mi...

    Zgłoszony przez Na7ali@.K na września 6, 2017 at 09:17.

    Stella08: Fajnie ze smakował. Tez taki mi wychodzi 😉

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jsadowinska:Tak jak w opisie 😅...

    Zgłoszony przez Na7ali@.K na września 6, 2017 at 09:14.

    jsadowinska:Tak jak w opisie 😅


    Piekarnik nagrzać do 180 stopni (pieczone na termoobiegu).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Floe: Coś musiało pójść nie tak. Robię to...

    Zgłoszony przez Na7ali@.K na września 6, 2017 at 09:10.

    Floe: Coś musiało pójść nie tak. Robię to ciasto regularnie i zawsze wychodzi. Z natury jest fajne "mokre" nie mylić z zakalcem. Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychotka pychotka puszysty i smaczny ( serwowałam...

    Zgłoszony przez Stella08 na października 25, 2016 at 21:03.

    pychotka pychotkaCooking 7 puszysty i smaczny ( serwowałam z serkiem waniliowym)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz w życiu wyszedł mi zakalec 😕

    Zgłoszony przez Floe na października 23, 2016 at 12:29.

    Pierwszy raz w życiu wyszedł mi zakalec 😕

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aneta Janczyk napisał:...

    Zgłoszony przez jsadowinska na października 22, 2016 at 17:22.

    Aneta Janczyk napisał:

    A jaka powinna być temperatura pieczenia?


    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aneta Janczyk napisał:...

    Zgłoszony przez jsadowinska na października 22, 2016 at 17:21.

    Aneta Janczyk napisał:

    A jaka powinna być temperatura pieczenia?


    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystko jeat dokładnie

    Zgłoszony przez Na7ali@.K na kwietnia 11, 2016 at 20:08.

    Wszystko jeat dokładnie opisane na stronie tmrc_emoticons.p

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jaka powinna być

    Zgłoszony przez Aneta Janczyk na kwietnia 11, 2016 at 19:01.

    A jaka powinna być temperatura pieczenia?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowany

    Zgłoszony przez kicia123kicia na marca 7, 2016 at 17:06.

    Wypróbowany tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak, jak już ostygnie. A

    Zgłoszony przez Na7ali@.K na marca 3, 2016 at 13:10.

    Tak, jak już ostygnie. A polewa według upodobań tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polewę dajemy po wyjęciu

    Zgłoszony przez kasia3108 na lutego 27, 2016 at 10:28.

    Polewę dajemy po wyjęciu placka z piekarnika? można czymś zastąpić ser twarogowy? Np serkiem homo? tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tez myślałam o zmniejszeniu

    Zgłoszony przez Na7ali@.K na lutego 25, 2016 at 18:23.

    Tez myślałam o zmniejszeniu oleju, zmienię w składzie na 160g co do cukru z taka ilością jest dla mnie idealne. Dziękuje za komentarz tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za przepis. :)Ciasto

    Zgłoszony przez wiolatrusz na lutego 25, 2016 at 11:35.

    Dziękuję za przepis. tmrc_emoticons.)Ciasto było przebojem na moim przyjęciu urodzinowym. Dodałam o 20 g mniej cukru i oleju. Polecam, na pewno się udatmrc_emoticons.)

    Wiolka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne, nawet bez

    Zgłoszony przez KarinaB na lutego 24, 2016 at 22:08.

    Ciasto pyszne, nawet bez polewy  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowany.

    Zgłoszony przez malgan na lutego 20, 2016 at 11:09.

    Wypróbowany. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze