3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

łatwy makowiec z ciasta topionego


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 120 g mleka
  • 100 g drożdży
  • 20 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego, przygotowanego z tm lub kupionego
  • 250 g magaryny, (1 kostka)
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej

masa makowa

  • 1 puszka masy makowej
  • 1 paczka migdałów, (słupki lub płatki)
  • rodzynki
  • białka z 2 jajek, (pozostałe od ciasta)
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Mleko, drożdże, cukier i cukier waniliowy wkładamy do tm i podgrzewamy 2,5 min/ obroty 1.
  2. Dodajemy margarynę pokrojoną na kawałki, ŻÓŁTKA i makę; 3min/Ciasto.
  3. Ciasto wykładamy na czystą ściereczkę, zawijamy (można pomóc sobie gumką, aby się nie rozwinęło) i wkładamy do zminej wody na 20min.
  4. Ubijamy pianę z pozastałych białek z dodatkiem szczypty soli; dodajemy do maku wraz z migdałami i rodzynkami.
  5. Ciasto dzielimy na dwie cześci, każdą rozwałkowujemy, wykładamy połowę maku i zwiajmy; gotowy makowiec zawijany dość ciasno w papier do pieczenia i kładziemy na blaszkę.
  6. Pieczemy makowce w temp. 180 stopni na termoobiegu około 40 minut; w połowie czasu można zamienic blaszki.
  7. Ciepły makowiec można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy