3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kruche ciasto kokosowe


Wydrukuj:
4

Składniki

24 kawałek/kawałki/kawałków

Kruche ciasto

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200 gramów margaryny
  • 100 gramów cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kokosowa

  • 1/2 litra jogurtu naturalnego
  • 200 gramów wiórków kokosowych
  • 200 gramów cukru
  • 5 białek
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche
    Do Termomixa włożyć składniki na ciasto wg podanej kolejności, wymieszać: czas ok 1,00-1,30 min obroty 5-6, pomagać sobie kopystką. Wyjąć ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30min.
  2. Masa kokosowa
    Do Termomixa wlać jogurt naturalny, dodać cukier oraz wiórki kokosowe, wymieszać 5s/ obroty 5 / Obroty wsteczne. Podgrzać aby cukier sie rozpuścił 5min / 60 stopni / obroty 1 / Obroty wsteczne.
    Masę przelać do innego naczynia np. miski i wystudzić. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie Termomixa. Do czystego i suchego naczynia założyć motylek, wlać białka (pamiętajmy o szczypcie soli), ubić 3,30 min / obroty 4. Ubite białka wylać do przestudzonej masy kokosowej i wymieszać delikatnie łyżką.
    Ciasto wyjąć z lodówki, 3/4 jego części rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać przygotowaną masę kokosową. Pozostałą część ciasta rozkruszyć na masie kokosowej.
    Wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 min w tem. 160 stopni.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto bardzo dobre, słooodkie . Zmniejszyłam...

    Zgłoszony przez dzasta89 na lutego 10, 2018 at 19:34.

    Ciasto bardzo dobre, słooodkie tmrc_emoticons.D. Zmniejszyłam ilość mąki (bo akurat miałam końcówkę 330g) dałam mniej margaryni i cukru (w moim przypadku ksylitol), wyszło super! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam upieklam dzisiaj ciacho ale jest wedlug mnie...

    Zgłoszony przez tosia01 na grudnia 4, 2016 at 13:19.

    Witam upieklam dzisiaj ciacho ale jest wedlug mnie za suche,ciasto kruche bym zmienila jest za sypkie upieke jeszcze raz ale troche pozmieniam ta wersia nie dla mnie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za pozytywną opinię Czas pieczenia...

    Zgłoszony przez Anna Kurasińska na listopada 30, 2016 at 16:48.

    Dziękuję za pozytywną opinię Smile Czas pieczenia niestety zależny jest od posiadanego piekarnika.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetne ciasto ...

    Zgłoszony przez mietyna na listopada 30, 2016 at 15:23.

    Świetne ciasto tmrc_emoticons.-)


    Ale u mnie dłużej siedziało w piekarniku tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze