3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kruche ciasto - inaczej dla odważnych


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

nadzienie II jabłkowe

  • 800g jabłek
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny, opcjonalnie
  • płatki migdałowe

nadzienie I

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
  • 4 żółtka
  • sok i otarta skórka z 2 cytryn
  • owoce: jeżyny, maliny, borówki...

ciasto

  • 180g masła, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżki oleju, rzepakowy lub arachidowy
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 300 g mąki
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. Do Blokada naczynia miksującegowrzucić masło, olej, wodę, cukier, sól 5minut/120 st/obr2 (ma się pienić). Dodać mąkę i wymieszać 2min/obrMieszanie - konsystencja podobna do ciasta ptysiowego.

    Jeszcze gorące ostrożnie wyłożyć na blaszce. I piec ok 15 min w 200stopniach.

    Można odłożyć garść ciasta w celu posypania szarlotki z wierzchu.

  2. nadzienie I

    wszystkie składniki oprócz owoców wymieszać 1min/obr 4

    masę wylać na podpieczony spód i piec 15-20 min temp.180st

    po wyjęciu wystudzić i włożycz do lodówki na kilka godzin

    przed podaniem udekorować owocami, bitą śmietaną...

    zamiast cytryn polecam też limonki

  3. nadzienie 2

    jabłka ze skórką pokroić na ćwiartki , wydrążyć gniazda nasienne, zmiksować 4s/obr4 i powtórzyć

    dodać cukier, mąkę , sok z cytryny wymieszać Mieszanie (ew. cynamon, żurawinę)

    wyłożyć nadzienie na podpieczony spód, posypać płatkami i piec jeszcze 15 min

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • No i odważyłam się....Lubię eksperymentować w...

    Zgłoszony przez edytka_33 na stycznia 8, 2018 at 07:17.

    No i odważyłam się....Lubię eksperymentować w kuchni, co czasami bywa zgubne, ale w tym przypadku -nie żałuję. Ciasto delikatne, maślane, lekkie,nie za słodkie. Zrobiłam z nadzieniem jabłkowym. Podałam na ciepło z lodami i bitą śmietaną-wypas. Rodzinie smakowało. Całość robi się mega szybko i bezproblemowo.Można zrobić na tzw."niespodziewanych gości". Super -polecam przepisSmileSmileSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kruche, bardzo kruche.

    Zgłoszony przez katarzynakry na września 28, 2016 at 10:52.

    Kruche, bardzo kruche. Pyszne.  Efekt końcowy nie ma nic wspólnego z ptysiowym. Na szarlotkę ok - dla tych co lubią dużo jabłek, na cienkim pysznym cieście.  Bez cukru można wykorzystać na tartę np. szpinakową czy porową - ale ja na słono wolę trochę mniej delikatne spody . Raczej nie nadaje się na babeczki, bo jest zbyt kruche. Przepis można zrobić bez termomixa, wykorzystując piekarnik (wszystko oprócz mąki włożyć w żaroodpornycm naczyniu na 15 minut do piekarnika 200stopni - "aż się zacznie rumienić na brzegach", wyjąć dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką, jeszcze gorące wyłożyć na blachę do tart, nakłuć w kilku miejscach, można zostawić trochę ciasta na kruszonkę, piec ok 15 min w 200 stopniach, jak się podpiecze włożyć mus, posypać kruszonką, zapiec kolejne 15 min).

    Zaraz chyba zrobię tartę z gruszkami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A to ciasto to po upieczeniu

    Zgłoszony przez edytka_33 na września 26, 2016 at 20:42.

    A to ciasto to po upieczeniu bardziej przypomina kruche czy ptysiowe? Mozna na wierzch wylozyc np. mus jablkowy taki jak na szarlotke?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak najbardziej kruszonka

    Zgłoszony przez katarzynakry na września 26, 2016 at 18:21.

    Jak najbardziej kruszonka może być z tego ciasta. To moje ulubione maślane kruche, najlepsze jakie potrafię zrobić tmrc_emoticons.;-) ciekawe czy wyszło

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis mnie zaintrygował.

    Zgłoszony przez Agary na września 15, 2016 at 18:34.

    Przepis mnie zaintrygował. Mam w domu wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych - zrobię zamiast nich kruszonke z ciasta. Chyba też będzie ok? Jutro do dzieła tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze